Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

aardappels, Gras, Mais

Na plensbuien mogelijk een nieuwe hittegolf

Mooi weer om mest uit te rijden. Grote kans dat de zware buien die op het programma staan een einde maken aan de ergste droogte, met name op de zandgronden. Vooral morgen kleurt de buienradar rood.

Sinds gistermiddag is er al 5-10 mm regen gevallen, uitgezonderd delen van Drenthe en Zuid-Nederland. Klik hier om de actuele regenhoeveelheden te bekijken. Maar ook de uitdrogende zandgronden in Drenthe en Oost-Brabant en Limburg  komen de komende dagen aan de beurt.

Hoe dichter bij de Duitse grens, hoe meer buien

Vooral op vrijdag vormen zich mogelijk zware buien met hagel en onweer op uitgebreide schaal. Wateroverlast is ook niet uitgesloten maar zware windstoten worden niet verwacht. In tegendeel, net als de afgelopen 24 uur is de berekende treksnelheid van de buien gering. Juist daarom is de kans groot er gemiddeld 20-30mm regen valt tot en met zaterdag. Hoe dichter bij de Duitse grens, hoe groter de berekende regenhoeveelheid. Met name langs de Duitse grens kunnen er ook zaterdag nog buien van betekenis vallen.

Volgende week alle kanten op

Vervolgens keert de Noordzee lucht die tot nu toe deze maand overwegend koel maar ook droog zomerweer opleverde, weer terug. In ieder geval voor een paar dagen. Daarna wordt de weersverwachting, zoals gebruikelijk, onzeker. Het meest waarschijnlijk is warmer maar ook wisselvalliger weer. Een nieuwe hittegolf  in de tweede helft van juli is ook niet uitgesloten, aangezien de stroming waarschijnlijk zuidelijk wordt. Tegen die tijd breekt dan ook de gemiddeld warmste periode van het jaar aan. Het is in ieder geval zeker dat beregening in tegenstelling tot vorig jaar misoogst van mais en aardappelen kan voorkomen. Vorig jaar groeide het neerslagtekort extreem snel in juli. Dat zal dit jaar niet opnieuw gebeuren.