Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Akkerbouw, Gras, Mais, Snijmais

Na Pasen mogelijk buien

Etgroen voor smakelijk gras is noodzakelijk. Maar maai minder dan normaal, adviseert stichting Weidegang. Door de aanhoudende droogte is extra beweidingsruimte nodig.

In de nieuwste weersverwachting voor volgende week neemt de kans op neerslag na dinsdag toe. Tegen die tijd is de grasgroei in grote delen van Nederland helemaal stilgevallen door de droogte.

Daarom wordt er ook al hier en daar grasland beregend. Uniek voor de tijd van het jaar. In de akkerbouw draaien regeninstallaties al op volle toeren.

Geen grote hoeveelheden regen

Vanaf midden volgende week komt er een eind aan de zeer zonnige en sterk uitdrogende oostelijke stroming. Dan wordt er veel vochtiger lucht van de Atlantische Oceaan aangevoerd. Dat vergroot de kans op buien. Maar grote neerslaghoeveelheden worden er (vooralsnog) niet berekend. Er is geen sprake van een overgang naar sterk wisselvallig weer. De maximumtemperatuur daalt naar gemiddelde waarden voor de tijd van het jaar, 15-20 gr C.

Gras droogt op stam

Door het sterk drogende weer de eerstkomende dagen zal het laatste restje vocht in de bovenste bodemlaag verdampen. Dankzij de overvloedige zonneschijn en een briesje uit oostelijke richtingen kan gemaaid gras in 24 uur een drogestofgehalte van 40 procent halen. Uit metingen van het Veeteelt Grasgroeinetwerk blijkt dat het drogestofgehalte begin deze week al tot boven de 20 procent was gestegen. Op veel plaatsen in Nederland is al langer dan een maand nauwelijks neerslag meer gevallen.

Niet meer dan 3000  kg drogestof

Er is een uitstekend product gegroeid om in te kuilen onder ideale omstandigheden, tot volgende week dinsdag. Maar op de meeste plaatsen staat er nog niet meer dan een lichte maaisnede van 3000 kg drogestof per hectare. Ook als bodemvochttekort vanaf midden volgende week wordt aangevuld, zal het nog een tijdje duren voor de grasgroei weer op gang komt. Wachten op een veel zwaardere snee hoeft niet ten koste te gaan van de voederwaarde, maar de kans is groot dat de maaisnede niet veel zwaarder meer wordt.

Beperkt maaien voor extra beweidingsruimte

Stichting Weidegang raadt vanwege de aanhoudende droogte aan extra beweidingsruimte op de huiskavel te maken, door minder te maaien dan normaal. Een deel maaien is noodzakelijk om voldoende etgroen te houden zodat het gras smakelijk  blijft. Door de overvloedige zonneschijn zal het suikergehalte in het gras nog verder oplopen en het ruw eiwit gehalte dalen. De verteringssnelheid van weidegras is extreem hoog.

Mais zaaibed niet op laten warmen

Wie het klaargelegde mais zaaibed onder de huidige omstandigheden met schrale oostenwind laat opwarmen, loopt het risico dat het uitdroogt. Daarvoor waarschuwt adviesbureau Groeikracht. Direct mais zaaien als het zaaibed is klaargelegd, luidt het advies.