Nazomer met dagenlang uitbundige zonneschijn en tropische temperaturen komt er niet. Maar de luchtstroming gaat na morgen wel radicaal om. In plaats van vochtige oceaanlucht wordt er dagenlang minder vochtige lucht uit Noord-Europa aangevoerd. Eerst valt er komend weekend nog een plens regen.
Daarna gaat de luchtdruk richting de 1030 mbar, dankzij een stevig hogedrukgebied boven de Britse eilanden en de Noordzee. Vooral op maandag en dinsdag is het bij een matige noordoostenwind ook volop zonnig. Goed weer om in te kuilen, bij een maximumtemperatuur van ruim 20 gr C. Maar de dagen daarna krimpt de wind naar het noorden tot noordwesten en is het gedaan met de uitbundige zonneschijn en het sterk drogende weer.
Vanaf midden volgende week wolkenvelden
Een licht buitje is in het tweede deel van de week is niet helemaal uitgesloten, met name in het noordoosten. Het hogedrukgebied boven de Noordzee en de Britse eilanden trekt zich dan namelijk tijdelijk iets terug naar het westen, waardoor een omvangrijk lagedrukgebied boven Polen via de noordflank de kans krijgt om de zonneschijn bij ons te verstoren.
Zodra het lagedrukgebied boven Polen wegtrekt naar het oosten, breidt het hogedrukgebied ten westen van de Britse eilanden zich weer naar het oosten uit. Pas begin september bestaat de kans op een terugkeer van de wisselvalligheid. De aanhoudend noordelijke stroming betekent wel dat de middagtemperatuur bij een bewolkte hemel de 20 gr C zeker niet haalt, ook niet in het binnenland.
Plens regen op zondag
Voor de stabiele maar relatief koele periode begin volgende week aanbreekt, is er vanavond en morgen eerst nog grote kans op een plens regen. De modelberekeningen zijn het er over eens dat de meeste neerslag , mogelijk tot wel 50 mm, waarschijnlijk in de noordelijke kustgebieden gaat vallen. Morgen ontstaat er namelijk een klein lagedrukgebied boven ons land, waardoor de buiige neerslag in een ronddraaiende beweging uiteindelijk Noord-Nederland verlaat.