Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Akkerbouw, Gras, Voorjaar

Na komend weekend omslag naar wisselvallig regenweer

Het KNMI berekent van 8-15 maart 20-40 mm regen, voor heel Nederland.

De mogelijke terugkeer van vrieskou domineert de weerberichten de laatste dagen. Voor de agrarische sector is de neerslagverwachting veel belangrijker. Goed nieuws: na komend weekend volgt een weersomslag, met dagelijks regen en westenwind.

Een herhaling van het gevreesde extreem droge voorjaar van 2020 komt er dus voorlopig niet. Toen viel er van half maart tot en met eind mei in grote delen van Nederland maar 30 mm neerslag en was het wekenlang uitzonderlijk zonnig.

Slag om de arm

Een kleine slag om de arm is gezien de termijn van de verwachting (7-14 dagen) nog wel op zijn plaats. Maar de trend is al dagen duidelijk: hogedrukgebieden maken na komend weekend plaats voor lagedrukgebieden die met een westelijke stroming met de regelmaat van de klok dagelijks regen brengen. De luchtdruk daalt in de meeste berekeningen van 1025-1035 millibar naar waarden onder de 1000 millibar. Een dergelijke lage barometerstand is een garantie voor regen en wind.

Waarschijnlijk niet kletsnat

Toch gaat het KNMI er niet vanuit dat het meteen kletsnat en / of stormachtig wordt. Van maandag 8 maart tot en met zondag 15 maart wordt voor de Bilt een neerslaghoeveelheid van 20-40mm berekend. Grote regionale verschillen in de neerslagsom verwacht het KNMI niet. Rond het weekend van 14-15 maart lijkt de wisselvalligheid weer af te zwakken, onder invloed van een hogedrukgebied boven Zuid Europa. De temperaturen zijn in de (zuid) westelijke stroming waarschijnlijk gemiddeld voor de tijd van het jaar. Overdag maximaal een graad of tien en niet of nauwelijks nachtvorst.

Eerst nog een paar vorstnachten

Voor de barometer begin volgende week weer ‘regen’ aangeeft staan er echter wel degelijk een paar serieuze vorstnachten op het programma, waarover in de media de laatste dagen wordt bericht. De meteorologische lente is vandaag begonnen, maar de winterkleding kan nog niet in de kast.

In de vrij krachtige noordelijke stroming helemaal uit de poolstreken die vanaf donderdag op gang komt, kan het een enkele nacht matig gaan vriezen. Overdag blijft de temperatuur echter ruim boven het vriespunt. Record koude dagen en nachten zoals in februari blijven ver uit zicht.

Donderdag paar millimeter

De verandering van luchtsoort vanaf donderdag kan gepaard gaan met een paar millimeter buiige neerslag. Na volgend weekend gaat er dus waarschijnlijk dagenlang regen van betekenis vallen, als de barometer serieus gaat dalen.