Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Akkerbouw, Gras, Mais

Na komend weekend licht wisselvallig

Wellicht komt de vroegst gezaaide mais de komende dagen al boven.

Vanaf komend weekend wordt het  waarschijnlijk licht wisselvallig.  Dat betekent een eind aan het stralend zonnige kurkdroge weer met stevige oostenwind. Maar het betekent niet dat er regen van betekenis in zicht is.

In ieder geval is de ergste uitdrogende wind wel voorbij. Vanaf vandaag neemt de wind in kracht af en draait de wind naar het oosten tot zuidoosten. Met als gevolg dat het ronduit zomers wordt met middagtemperaturen boven de 20 gr C, tot aan de Waddenkust aan toe. In Zuid-Limburg kan het 25 gr C worden. Dus de verdamping zal minder afnemen dan de wind, vergeleken met de afgelopen dagen.

Franse onstabiliteit

Met de draaiende wind die morgen verder afzwakt en veranderlijk wordt daalt ook de luchtdruk. Vanuit Frankrijk nadert komend weekend een depressie met onweersbuien. Maar erg krachtig en onstabiel is het systeem tot nu toe volgens de berekeningen niet. Afkoeling na zomerse temperaturen met flinke (onweers) buien zit er voorlopig niet in.  Er kan nog wel verandering in komen. Iedere boer hoopt daar natuurlijk op.

Na het weekend een beetje regen

Voorlopig gaan de weermodellen er vanuit  dat er een geleidelijke overgang plaats  vindt naar licht wisselvallig weer, vanaf komend weekend. Zonder slag of stoot. Na het weekend wordt er daadwerkelijk een paar millimeter regenval berekend, op maandag en dinsdag. De temperaturen gaan weer richting normaal voor de tijd van het jaar, tussen de 15-20 gr C maximaal. Met de overvloedige zonneschijn is het na donderdag gebeurt.