Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Blijvend, Gras

Mooi weer voor vroege tweede snee zonder aar

Vanaf komend weekend nemen de neerslagkansen weer aanzienlijk toe, aanhoudend.

Hier en daar , vooral in Oost-en Zuid Nederland , is de tweede  snee gras gemaaid. Het is de komende dagen dan ook prima weer om in te kuilen. Maar een eendagskuil met 40 procent drogestof is lang niet overal haalbaar.

Vandaag klaart het vanuit het westen op en stijgt de temperatuur naar circa 20 gr C, als de zon uitbundig schijnt. Morgen is dat zeker het geval, waardoor de temperatuur in het binnenland overal de 20 gr C ruim kan passeren.

Redelijke droogsnelheid

Er waait een zwakke tot matige wind van zee.  De lucht is relatief vochtig, zeker in de nachten, waardoor het gras niet heel snel droogt. Vanaf zaterdag neemt de neerslagkans weer duidelijk toe. Maar het wordt vanaf komend weekend   waarschijnlijk ook niet dagenlang kletsnat, als zou menigeen daar heel blij mee zijn. Begin juni verschijnt een aantal zonnig en warme zomerdagen op de weerkaarten. De betrouwbaarheid van deze lange termijnverwachting is echter nog laag.

Opschieten of doorschieten?

In tussentijd begint het gras te schieten. Wat te doen: opschieten of doorschieten? Er is dit jaar een groot verschil in maaidatum van de eerste snee. Vroege maaiers maaiden al met Pasen, terwijl er op dit moment nog steeds eerste snee gras wordt gemaaid. Voedergewas adviesbureau Groeikracht benadrukt dat de doorschietdatum genetisch is bepaald en niet van het maaimoment van de eerste snee afhangt. Doorgeschoten gras in de aar bevat 100-150 VEM minder voederwaarde per kilo drogestof .