Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Blijvend, Gras, Mais, Snijmais, Vroeg, Zeer vroeg

Mooi inkuilweer in de maak, maar het laat wel op zich wachten

De gras situatie in de Gelderse Achterhoek , 2 mei 2016

De gras situatie in de Gelderse Achterhoek , 2 mei 2016

De komende week worden de vroege maïstelers naar alle waarschijnlijkheid beloond met een vlotte start van de mais, die er hier en daar al door komt. In de tweede helft van de week verandert het weer in een paar dagen tijd van kletsnat naar droog, zonnig en aangenaam warm.

Maar zekerheid is er op dit moment eigenlijk alleen over de neerslaghoeveelheden, die de eerstkomende dagen op het programma staan. In het gunstige scenario wordt een naderend neerslagtekort op zandgronden mooi opgeheven, in het ongunstige scenario wordt het kletsnat en slaat de bodem dicht.  De oorzaak is een venijnige depressie die vanaf morgen van het zuiden uit naar het noorden koerst. Stevige wind die alle kanten opdraait en buiige neerslag kunnen in het hele land voor overlast zorgen. Slecht weer voor weidegang.

Overgangszone

Vanaf dinsdag knapt het weer geleidelijk op. Waarschijnlijk voor langere tijd. Vanaf woensdag krabbelt de temperatuur ook weer uit het dal, dat het slechte weer vanaf maandag met zich meebrengt. De lange termijn verwachting houdt het op droog en zonnig weer, zeker in het Noorden.  In de rest van de Benelux kan het langer duren voordat het echt mooi inkuilweer wordt. De Benelux bevindt zich in de tweede helft van de komende week waarschijnlijk in een overgangszone tussen hogedrukgebieden in Noord-Europa en lagedrukgebieden in Zuid-Europa.

Wachten op beter weer

Het is nog te vroeg om opgelucht adem te halen, maar het wachten op goed weer om in te kuilen wordt voor de meesten waarschijnlijk beloond.  Als de gunstige omstandigheden nog langer op zich laten wachten dan de prognose nu aangeeft, dreigt het gewas te gaan schieten en te zwaar te worden, met voederwaardeverlies als gevolg. Een schrale troost: veel keus heb je niet meer, want de komende dagen kan de eerste snee gras alleen maar in het water vallen.