Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Akkerbouw, Gras, Mais

Mogelijk record late hittegolf en dagenlang zware hittestress

Alweer een nieuw hitterecord. Dat is het geval als de regionale hittegolf  die in het zuiden en oosten wel min of meer zeker is, nog iets aan kracht wint en ook in de kustgebieden  meerdere dagen tropische temperaturen brengt.

Weliswaar reikt de berekende maximumtemperatuur niet tot 35 gr C en meer, maar de potentiële landelijke hittegolf zal zeker weer dagenlang zware hittestress opleveren voor mens en dier. De aangevoerde lucht is namelijk redelijk vochtig. Ook al wordt de stroming zuidoostelijk, een aanvoerrichting die doorgaans geen klamme benauwde warmte  veroorzaakt.  Aangezien de dagen snel korter worden zal de temperatuur ’s nachts wel onder de 20 gr C zakken, zodat er geen sprake is van tropische nachten. Omstandigheden dus om overdag koeien op te stallen en ’s nachts te weiden.

Klik hier om de hittestressmonitor van Voergroep Zuid te bekijken.

Laatste hittegolf ooit in 2001

Een landelijke hittegolf , gemeten bij het KNMI in de Bilt, is volgens de definitie bereikt als in een aangesloten periode van 5 dagen maximumtemperaturen van meer dan 25 gr C  worden gemeten, waarvan 3 dagen met meer dan 30 gr C. Dit was in 2001 het geval van 22 tot en met 26 augustus. Komt de huidige weersverwachting van het Duitse weerbureau Wetteronline uit, dan wordt ook dit hitte record weer aangescherpt.

Weer wisselvallig rond 1 september

Hoewel de omvang en de duur van de berekende hittegolf iedere dag aan kracht wint, blijft ook nog steeds overeind dat het wisselvallige weer dat tot nu toe deze maand gedomineerd heeft  de laatste dagen van augustus weer terugkeert. De weerkaarten blijven omvangrijke depressies berekenen  met de kern tussen IJsland en Schotland, een positie die doorgaans ronduit wisselvallig weer oplevert.