Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

aardappels, Akkerbouw, granen, Herfst, Maandprognose, Wateroverlast

Moesson eindigt midden volgende week

Grote kans dat de moessonregens vanaf midden volgende week verdreven worden. Mogelijk zelfs eerder. Daarover zijn de computermodellen het niet helemaal eens.

Of worden we blij gemaakt met een dooie mus? De (KNMI) berekeningen hebben een hoge betrouwbaarheid van 80%.

Stand van de meteorologie

Maar het duurt nog een volle week voor het eindelijk ophoudt dagelijks te (stort) regenen. Er zal toch geen adder onder het gras zitten? Vijf jaar geleden zou niemand deze verwachting voor betrouwbaar hebben gehouden. De meteorologische wetenschap haalt echter jaar na jaar een hoger niveau. Anno 2023 is het geen uitzondering meer dat een lange termijnverwachting van (meer dan) een week vooruit een hoge betrouwbaarheid heeft. De weersverbetering betekent overigens niet dat het onmiddellijk tropisch warm wordt, zoals het er nu naar uitziet.

Uitloper Azoren hogedrukgebied

Zou de stroming in deze tijd van het jaar zuidelijk worden, dan was dat wel het geval. Maar de drijvende kracht achter de weersverbetering is een uitloper van het zogenaamde Azoren hogedrukgebied. Dit weersysteem krijgt de eerstkomende dagen zeker nog geen kans om door te breken en de bijzonder sterke straalstroom naar het hoge noorden te verdrijven. Vanaf begin volgende week wel. De uitloper groeit dan uit tot een hogedrukgebied boven ons land, dat dagenlang droog en rustig zonnig weer met maximumtemperaturen van 20-25 °C brengt.

Hoe snel droogt het op?

Of de uitloper zoals wel vaker uitgroeit tot een krachtig grootschalig hogedrukgebied boven heel Europa met dagenlang oostenwind en maximale verdamping, is nog niet duidelijk. Op de verregende klei-en veengronden in Nederland is een dergelijk weertype natuurlijk wel nodig om snel weer het land op te kunnen. En ook op de van nature draagkrachtige zandgronden zal het dagenlang droog weer moeten zijn om zonder structuurschade te kunnen oogsten, zaaien en maaien.

Want op de zandgronden in Zuid-en Oost Nederland is tot nu toe de meeste regen gevallen deze zomer. Dit terwijl warm zeewater in het najaar normaal gesproken langs de westkust juist de meeste regen brengt.