Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Gras, Voorjaar, Weidegang

Met Pasen overal koeien in de wei

Foto: Campina

In de week voor Pasen komt de grasgroei op gang. Veel regen valt er tot het eerste weekend van april waarschijnlijk ook niet meer, dus staat niets een vroege start van het weideseizoen nog in de weg.

Uitgezonderd op een enkele plaats in Noordoost Nederland op minder goed ontwaterde grond. In delen van Drenthe en Groningen viel namelijk in tegenstelling tot de rest van Nederland de afgelopen 10 dagen wel meer regen dan vooraf werd ingeschat.

Zuidwestelijke stroming

Over het algemeen leverde het wisselvallige weer sinds maandag 8 maart echter niet meer dan 25-35 mm regen op. Locaal in Zeeland, Zuid-Holland en het Rivierengebied staat de teller deze maand nog niet eens op 30 mm. Mogelijk dat de maandtotalen in loop van de komende week iets verder oplopen. Maar de kans is klein dat de zuidwestelijke stroming die de komende week gaat overheersen veel regen brengt. Wel is zeker dat de wind gaat toenemen, al wordt er geen harde wind berekend.

20 ⁰ C zonder koude nachten

Zodra de noordelijke component begin volgende week uit de luchtstroming verdwijnt, gaan de temperaturen langzaam oplopen. De laatste dagen van maart is de kans volgens het KNMI 80% dat er een overgang plaatsvindt naar een rustig en droog weertype met temperaturen boven normaal, zowel overdag als ook ’s nachts. Rond 1 april is een maximumtemperatuur van bijna 15 ⁰ C in het binnenland normaal. Als de koude nachten verdwenen zijn en de middagtemperatuur  de 20 ⁰C aantikt, dan zal het gras zeker op snel opwarmende zandgronden snel gaan groeien.