Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

aardappels, Akkerbouw, Europa, granen, Herfst, Oogst, Wateroverlast, Zomer

Met name Noord-Nederland wordt komende week kletsnat en kil

Wekenlang viel er bijna nergens een spat regen aan het begin van deze zomer. Nu dreigt het andere uiterste. Met name in Noord- en West-Nederland.

50-100 millimeter regen berekent het Europese weermodel ECMWF tot en met zaterdag 29 juli in de noordelijke helft van Nederland. De temperaturen in de regio’s waar de meeste regen valt dalen tot mogelijk ver ondergemiddelde waarden voor de tijd van het jaar.

Denderende depressietrein

Als de zon langdurig niet schijnt en er koude regen valt weet de maximumtemperatuur dan nauwelijks de 16 ˚ C te passeren. Net als vandaag en morgen is dat met name in het midden van de komende week mogelijk. Herfstachtig en kil weer dus.

Drijvende kracht achter dit weertype is de slingerende straalstroom, die in kracht toeneemt en over de Noordzee koerst. Met als gevolg dat een serie depressies elkaar in vrij hoog tempo gaan opvolgen, al zijn er tussendoor ook nog droge en zonnige momenten in de weerkaarten te bespeuren.

Noord versus Zuid-Europa

In de zuidelijke helft van Nederland is het minder herfstachtig weer. Af en toe een bui, maar ook zonnige perioden en maximumtemperaturen van ruim 20 °C. Bekijk je het weerpatroon op Europese schaal, dan ligt Nederland in het overgangsgebied van herfstweer in Noord-Europa en soms uitzonderlijke zomerhitte in Zuid-Europa.

Overigens zijn de voorspelde hitte-records die deze week het nieuws haalden tot nu niet aan diggelen gegaan. In ieder geval niet op de officiële weerstations, waar al decennia lang zuiver gemeten wordt en je dus goed kunt vergelijken.

Verregende zomer?  

Na volgende week is er nauwelijks zicht op weersverbetering. Voor burgers dreigt de zomervakantie te verregenen. De meeste boeren die nog beregenen zullen zich die moeite kunnen besparen, afhankelijk van de regio en de grondsoort.

Wie vroeg graan, aardappelen en uien kan/moet oogsten, zal daar terdege rekening mee moeten houden ˚als de lange termijn verwachting uitkomt. De korte termijn verwachting, de komende week, heeft daarentegen een hoge betrouwbaarheid.