Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Beregenen, Precisieteelt, Watertekort, Zomer

Met druppelirrigatie dit jaar op naar ruim 20 ton mais / ha op klapzand

Foto: Niet de grond van Giesen, maar een proefveld van KTC de Marke, met druppelirrigatie elke tweede rij

Of hij er veel aan verdient, weet melkveehouder Wilry Giesen uit het Gelderse Zeddam niet. Maar de druppelirrigatie die hij gebruikt op een kavel schrale zandgrond in het naburige Montferland zorgt er wel voor dat hij kan rekenen met 20 ton drogestof per hectare eigen snijmais.

Zoals het er nu naar uitziet, gaat het hem dit jaar lukken om ruim 20 ton drogestof per hectare te oogsten, net als in 2022 en 2023 . Zit het tegen, dan levert de  voormalige heidegrond gelegen aan de voet van de 93 meter hoge Hettenheuvel aan de westkant nauwelijks meer dan 10 ton drogestof per hectare op. Maar een dergelijke misoogst wil hij dankzij de druppelirrigatie die hij toepast in de toekomst voorkomen.

Vogelvraat

Het is een bewuste keuze om geen gebruik te maken van beregeningskanonnen, maar van druppelirrigatie. Dit systeem levert immers een aanzienlijke waterbesparing op en hij kan er ook mee bemesten (fertigatie). Of het hem ook veel minder werk oplevert, moet nog blijken. Dit jaar kost het hem namelijk weer veel tijd om het systeem 100 % functionerend te laten zijn, aangezien vogels de leidingen die in het zand bloot komen te liggen aanvreten.

Proefbedrijf KTC de Marke

De schade is gelukkig wel te repareren en dikkere slangen zouden het probleem ook op kunnen lossen, maar dat is hem te duur. Net als een slang in iedere maisrij. Giesen weet zich gesteund door onderzoek op proefbedrijf KTC de Marke. Mais is tenslotte geen hoog saldo gewas, zoals aardappels of uienteelt. Maar in iedere tweede maisrij een druppelslang werkt optimaal. Hergebruik van de druppelslangen, ook een optie om het rendement mee te vergroten, is voor hem niet haalbaar denkt Giesen.

Overvloedige regenval

Ondanks de vogelvraat en de beperkte druppelirrigatie is de melkveehouder optimistisch over de maisteelt dit jaar. Dankzij overvloedige regenval eind april en de warme grond ging de teelt voortvarend en vroeg van start. Eind april viel er aan de westkant van de Hettenheuvel een grote hoeveelheid regen, nog veel meer dan de 50 mm die elders in de regio werd opgevangen. Dat is waarschijnlijk te danken aan de opstijgende lucht door de Hettenheuvel, waardoor er aan deze kant van de Hettenheuvel meer regen valt dan elders in de regio.

Open dag

Vrijdag 29 mei a.s houdt veehouderij Giesen open dag, in het kader van de Campina Boerderijdagen