Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

aardappels, Beregenen, granen, Mais, suikerbieten, tweede snee, Weidegang, Zomer

Met deze neerslagsom moeten we het voorlopig doen

Op sommige plaatsen is gisteren en eergisteren bij elkaar opgeteld 50 mm regen gevallen. Maar op andere plaatsen in Nederland bleef het bijna helemaal droog. En de komende tijd moeten we het er mee doen, wat neerslag ter compensatie van de verdamping daargelaten.

Het berekende neerslagtekort blijft de komende 14 dagen dan ook de lijn van de 5 procent droogste jaren ooit gemeten volgen. Aanstaande maandag wordt nog wel een natte dag. Volgens sommige berekeningen kan er dan in de Achterhoek zelfs 30mm regen vallen. Maar het KNMI houdt het op maximaal 10 mm, ergens in Nederland.

Rustig en fris zomerweer

Als de depressie die deze regen veroorzaakt van zuidwest naar noordoost is gepasseerd, krijgt hogedruk boven de golf van Biskaje en later de Britse eilanden de overhand. Dat betekent een noord(westelijke) stroming, die rustig weer met wolkenvelden, af en toe zon, en gemiddelde temperaturen voor de tijd van het jaar oplevert.

Overdag 17 aan zee tot maximaal een enkele dag diep in het binnenland bijna 25 ⁰ C en s’ nachts 10⁰ tot minimaal 5⁰ C diep in het binnenland als het windstil wordt en wolkenloos.

Snijmais op stoom

Het KNMI gaat ervan uit dat dit weertype lang aanhoudt. Dat zou betekenen dat de Zeeuwse akkerbouw het zonder beregening op veel plaatsen zwaar te verduren krijgt, als er niet beregend kan worden. Maar de boeren rondom de Biesbosch en in de Veenkoloniën kunnen de beregeningsinstallatie uitzetten, want daar is meer dan 50 mm regen gevallen.

En de snijmais zal overal in Nederland groeien als een tierelier. Want dit gewas kan met weinig vocht toe, zeker als het wortelstelsel zich al flink heeft ontwikkeld en er planten van 10 centimeter lang staan.