Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Akkerbouw, Gras, Mais

Mei verpulvert warmte record

Met een gemiddelde temperatuur van bijna 16,5 º C passeert mei 2018 de nummer twee op de lijst van warmste meimaanden ooit gemeten ruim.  In mei 2008 bedroeg de gemiddelde etmaaltemperatuur 15,7 º C. Dit blijkt uit cijfers op de site www.weerstatistieken.nl

Ook in juni  blijft het ronduit zomers, is het beeld van de 14-daagse verwachtingen. Komend weekend nemen de neerslagkansen tijdelijk af. Maar begin volgende week keert het onstabiele weer waarschijnlijk weer terug, aangezien de luchtdrukverdeling nauwelijks verandert. Ten noorden van ons hogedruk, waardoor de stroming continentaal blijft, en ten zuiden van ons lagedruk, waardoor onweersbuien op de loer liggen. Met name in het zuidelijk deel van de Benelux.

Experimentele maandverwachting

Nog verder kijken dan 14 dagen is niet langer glazen bol werk. Weerbureau Weerplaza experimenteert namelijk met succes met een maandverwachting. Deze berekening heeft vandaag plaatsgevonden. De maandverwachting die Weerplaza in mei publiceerde, is uitgekomen. Ook in februari klopte de toenmalige maandverwachting, toen het tot dan toe milde winterweer  veranderde in zeer koud weer voor de tijd van het jaar. Dit keer duiden de berekeningen van Weerplaza er op dat na 10 juni een minder zomers weertype aan bod komt.

Extreme neerslagverschillen

Mei 2018 kenmerkt zich niet alleen door extreem hoge temperaturen, maar ook door extreem plaatselijke stortregens. Op minder dan 50 kilometer afstand van elkaar bevinden zich ronduit droge en kletsnatte gebieden. Bijvoorbeeld in Drenthe, de Achterhoek, de Veluwe en in Zuid-Holland. Klik hier om de neerslaghoeveelheden in Nederland in de maand mei te bekijken.