Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Korrelmais, Maandprognose, Middenvroeg, Snijmais, tweede snee, Vroeg, Zeer vroeg, Zomer

Meer tijd voor onderzaai vanggewas dan voorgaande jaren

De komende week kan gestart worden met de onderzaai van vanggewas in snijmais. De minimale temperatuursom van 350 ⁰ C  wordt dan bereikt. Gezien de 14-daagse verwachting van de temperatuur is er meer tijd dan andere jaren om een geslaagd vanggewas in te zaaien onder mais.

Dat blijkt uit cijfers van adviesbureau Groeikracht, gebaseerd op het gemiddelde van KNMI stations in Oost-en Zuid Nederland. De temperatuursom is de gemiddelde etmaaltemperatuur sinds 1 april bij elkaar opgeteld.

Vaart uit de maisgroei

Vergeleken met het zevenjarig gemiddelde heeft de ontwikkeling van de mais op basis van de temperatuursom een voorsprong. Net als in 2018 is in het laatste weekend van mei de vereiste minimale temperatuursom van 350⁰ C  al bijna bereikt. Maar op dit moment en de komende weken vlakt de ontwikkeling van de temperatuursom en daarmee de ontwikkeling van de snijmais af, ervan uitgaande dat er in dit stadium van de gewasgroei nog geen vochtgebrek is.

In de bijgevoegde grafiek is duidelijk te zien dat de temperatuursom de komende 14 dagen minder snel oploopt dan in het buitengewone tropenjaar 2018 en vorig jaar, toen de maand juni zelfs nog warmer verliep dan in 2018. Het grote verschil met 2018 en dit jaar is dat de mais vorig jaar eind mei ver achter liep in ontwikkeling.

Niet opnieuw hitte begin juni

De 14-daagse weersverwachting veronderstelt de komende week weliswaar een geleidelijke terugkeer naar warm zomerweer, maar niet zo warm als vorig jaar en in 2018. Op maandbasis gemiddeld 2 ⁰ C per etmaal minder warm dan in de recordjaren 2021 en 2018, die met stip bovenaan staan in de rij van warmste junimaanden ooit gemeten, gevolgd door het jaar 2017 en pas op de vierde plek het extreem droge tropenjaar 1976.

De eerstkomende dagen blijft het nog koel en licht wisselvallig zomerweer in een krachtige noordelijke stroming met veel wind, op de Waddeneilanden het meest. In het noorden is de kans op een bui ook het grootst. Zondag is er in het hele land kans op een bui.

Nadering depressie

Daarna zwakt de noordelijke stroming af en vanaf dinsdag krijgt een ander weertype de kans. De stroming wordt dan aan de voorzijde van een depressie voor de westkust van het Iberisch schiereiland zuidelijk. Maar de temperatuur liept waarschijnlijk niet verder op dan ruim 25⁰ C .

Op de nadering van de depressie die in de loop van de week onze kant op koerst, neemt de kans op (onweers) buien weer toe. Maar vooralsnog worden geen zware buien verwacht, zoals vorige week. Op langere termijn rekent het KNMI met licht wisselvallig zomerweer met gemiddelde temperaturen voor de tijd van het jaar, namelijk 20-25 ⁰ C in de middag.