Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Eerste snee, tweede snee, Zomer

Maximale grasgroei de komende weken

Wat is erger: een eerste snee gras die eind mei in het water is gevallen of grasgroei die eind mei door droogte al is stilgevallen? In de zandgebieden is er dit jaar in tegenstelling tot de voorgaande jaren een mooie tweede snee gras in de maak.

Want de start van de meteorologische zomer lijkt dit jaar samen te vallen met de werkelijkheid. In de eerste week van juni is een maximumtemperatuur boven de  20 ⁰C  waarschijnlijk de standaard (in het binnenland) en blijft het op veel plaatsen dagen achtereen droog. De hittestress draaiboeken hoeven nog niet uit de kast, al is er wel een enkel weerbureau dat in de app al tropische temperaturen voorspiegelt op de langere termijn.

De komende weken kan de grasgroei op veel plaatsen het maximum van 200-250 kilogram drogestof per hectare per dag halen, afhankelijk van de lengte van het gras. Uiteraard spelen ook de leeftijd van de graszode, de soort gras en de bemestingstoestand een rol. Tijd om dag en nacht te gaan weiden of het beweidingsplatform te verkleinen.

Vertrapping bij weidegang

In de zandgebieden waar de vroeg in mei al afscheid is genomen van de eerste snee, komt met de stijgende temperatuur de tweede snee gras al  weer in zicht. Want de droogte die de afgelopen drie jaar in deze tijd van het jaar toesloeg is dit jaar niet aan de orde, integendeel. Al is er in de meest verdroogde regio van het land, Oost-Brabant en Limburg, ook deze maand op de meeste plaatsen nog niet meer dan 50 mm regen gevallen. Daarentegen zijn er ook regio’s waar de 100 mm deze maand al is gepasseerd en weidegang door vertrapping niet meer mogelijk is.

Klik hier om de neerslagverdeling tot nu toe deze maand te bekijken.

Hoger maaien

Voor de (meteorologische) zomer aanbreekt, perst de verregende meimaand er nog een slotoffensief uit en wordt het op veel plaatsen nog natter dan het al is. Vanmiddag en vanavond dreigen zware onweersachtige buien, die van zuidwest naar noordoost over het land trekken. Ook morgen is het een komen en gaan van mogelijk pittige buien. Daarna zwakt de wisselvalligheid af en wordt het weer stabieler, gelijk opgaand met stijgende luchtdruk.  Dan breekt op veel plaatsen de tijd aan om afscheid te nemen van een zeer zware eerste snee gras. Hoger maaien is het devies om hergroeivertraging te voorkomen.

Barometer wijsheid

Hoe verder de barometer stijgt, hoe beter het weer wordt en hoe meer tijd er is om het land op te laten drogen en insporing te voorkomen. Bij een luchtdruk van 1005-1015 mbar, zoals de eerstkomende dagen nog het geval is, verdwijnt de wisselvalligheid niet. Wijst de barometer  de komende week 1030 mbar aan, dan is het hoogzomer. Een aloude boerenwijsheid, die nog steeds van toepassing is.