Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Akkerbouw, Korrelmais, Mais, Middenvroeg, Snijmais

Maïs zaaien, waarom niet?

De maiszaai machine staat in de startblokken.

De eerste maïs is gezaaid en waarom ook niet op zandgrond? Zware nachtvorst wordt er niet voorspeld en het zaaibed is warm genoeg. Bovendien wordt het donderdag  waarschijnlijk al weer bijna 25 gr C op de zuidelijke zandgronden.

Nu zit er nog vocht in de ondergrond. Maar hoe lang dat nog zo blijft is zeer de vraag. Want het recorddroge voorjaar weet voorlopig van geen ophouden.

Paasbuitjes

In een paar dagen tijd verandert de stroming van zuidelijk (afgelopen weekend)  in noordelijk (vandaag en morgen) en weer terug naar zuidelijk. Veel regen levert het ondanks de temperatuurschommeling allemaal niet op. Gisteren viel hier en daar verspreid in Oost en Zuid Nederland een paar millimeter regen, vanochtend zit er in Zeeland en net over de grens in Vlaanderen een paar millimeter in de regenmeter. Wel leverde het bijzonder vroege zomers onweersluchten op.

Actueel neerslagkaartje

Warme vochtige zuidenwind

Als de warme zuidelijke stroming in het midden van deze week weer op gang komt, na een vriespunt nacht van dinsdag op woensdag, nemen ook de regenkansen weer toe. Vooral in België en Zuidoost-Nederland. Maar grote hoeveelheden worden er zeker niet voorspeld op donderdag en vrijdag. Langs de Franse westkust kan wel meer regen vallen.

Tweede helft april normaal

Ook op de langere termijn is dit niet het geval. Dit betekent een recorddroge eerste helft van het voorjaar. Een herhaling van de recordwarme aprilmaand van 2007 zit er echter niet in. De berekeningen laten normale temperaturen voor de tijd van het jaar zien, vanaf volgende week. Zonder nachtvorst en met vrij veel zon, maar minder zonovergoten dan de afgelopen week.