Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Akkerbouw, Europa, Mais

Mais op schraal zand waardeloos door intense hitte

Reken maar niet op verkoelende wind van zee, plotselinge onweersbuien of hoge bewolking. Grote kans dat door intense hittegolf die deze week op het programma staat duizenden hectares mais op zandgrond verschrompelen.

Vooral op hooggelegen schrale zandgrond waar niet is beregend moet de maisoogst voor het tweede jaar op rij als verloren worden beschouwd. De onweersbuien die voor komende vrijdag worden berekend zullen daar hoogstwaarschijnlijk geen verandering meer in brengen.

39 gr C mogelijk

Vanaf dinsdag gaat hete Spaanse lucht op transport naar onze regionen, opgestuwd door een zuidoostelijke stroming. Eind juni, toen in Frankrijk het all time temperatuurrecord verbroken werd, schampte de meest intense hitte Nederland. Maar deze keer blaast het hittekanon hoogstwaarschijnlijk vol over heel Nederland heen. met dagenlang van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat maximale zonnestraling en verdamping. Hoogstwaarschijnlijk wordt het in grote delen van Nederland zowel op woensdag als donderdag meer dan 35 gr C. Zelfs een nog nooit eerder gemeten temperatuur van 39 gr C is in het zuiden mogelijk, op donderdag.  ’s Nachts daalt de temperatuur meerdere keren niet onder de 20-23  gr C. De hittestress monitor van Voergroep Zuid berekent dan ook meerdere dagen met zeer ernstige hittestress.

Zaterdag weer normaal

De kans is klein dat de allerergste hitte op woensdag en donderdag door wind van zee, hoge bewolking of hitte onweer uitblijft. Maar de kans is wel groot dat op vrijdag verkoeling volgt, vanuit het westen. Op zaterdag is de temperatuur dan weer gezakt naar waarden die vrij normaal zijn voor de tijd van het jaar. Maar deze afkoeling betekent geen opmaat naar wisselvallig en koel Hollands zomerweer. Ook volgende week is de kans op bovengemiddelde temperatuur en aanhoudend droog weer groot.