Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

aardappels, Akkerbouw, Mais

Magistraal maïsjaar, grote neerslagverschillen

Waarschijnlijk is er nog nooit zoveel mais van topkwaliteit gegroeid als dit jaar. Na een uitstekende start in mei kwam de regen in juni en juli op veel plaatsen precies op het juiste moment. Voordat de herfstregens het land veranderden in een modderboel kon er worden geoogst.

De herfst van 2017 kenmerkt zich door het grote neerslagverschil tussen het droge zuidoosten en het zeer natte noordwesten. In het Limburgse Echt is in de herfstmaanden van 21 september tot en met 21 december slechts 152 mm opgevangen (tekort 31 mm) tegen 501 mm in Heiloo in Noord-Holland (overschot 209 mm). Een verschil van 349 mm. Alleen in de herfst van 2000 waren de verschillen nog groter: Vlagtwedde kwam toen uit op 176 en De Cocksdorp op Texel 537 mm, meldt weerman Jan Vissers.

Droogteschade in de voorzomer

Tot oogstschade van betekenis heeft de kleddernatte herfst in het Noorden echter niet geleid. Integendeel, aardappels worden voor zeer lage prijzen als veevoer verkocht. In de droge en zomerse maanden mei en juni hebben sommige gewassen in ten zuiden van de grote rivieren en in België wel schade opgelopen. In Vlaanderen ging het water zelfs op rantsoen.

Zonnig jaar

2017 gaat in de Bilt de boeken in als zacht, zonnig en nat, schrijft Weeronline. In De Bilt komt de gemiddelde temperatuur uit op 11,0 graden tegen 10,2 normaal. Ook de laatste week van het jaar verloopt zacht tot zeer zacht. De zon scheen 1764 uur en dat is ruim boven de normaal van 1639 uur. Maar de donkere dagen voor Kerst hebben dit jaar ook van zich doen spreken. December gaat als zeer somber de boeken in.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.