Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Akkerbouw, Gras, Mais

Maandsom van meer dan 70 millimeter op veel plaatsen

Locaal is deze maand al  meer dan 100 mm regen gevallen in Friesland, Noord-en Zuid-Holland en een enkele plaats in Gelderland. Deze grens zal in meer regio’s worden gepasseerd, uitgezonderd Zuid-Nederland.

Vandaag viel in delen van Noord-Holland en Friesland tientallen millimeters regen. Er viel deze maand in veel meer regio’s al minstens 50 millimeter regen, behalve in het grootste deel van Zuid-Nederland en een deel van Zeeland. Komend weekend komt er zeer waarschijnlijk nog een millimeter of 20 bij.

Kans op nieuwe storm niet groot

Voor de verandering is deze neerslag een keer niet erg buiig en plaatselijk van karakter, maar betreft het regenzones die langdurige perioden met matige regenval opleveren, redelijk gelijkmatig verdeeld in heel Nederland. Ook kan het weer flink gaan waaien, al wordt er nog geen stormkracht zoals afgelopen weekend berekend. Morgen overdag blijft het vrijwel overal droog dankzij een rug van hogedruk.

Volgende week nazomer

Na het weekend zwakt de wisselvalligheid langzaam af en gaat het waarschijnlijk nazomeren. Er verschijnt een grootschalig hogedrukgebied op de kaart in onze regionen. De exacte positie die dit grootschalige hogedrukgebied gaat innemen, bepaalt de temperatuur. Wordt de wind noordelijk, dan stijgt de maximumtemperatuur niet veel verder dan 20 gr C. Maar als de wind oostelijk wordt, zijn er in het binnenland weer dagen met 25 gr C en meer mogelijk. De kans op een nieuwe periode met veel hittestress is niet groot. Wel zal het neerslagtekort weer gaan stijgen. Klik hier om de actuele geografische verdeling van het neerslagtekort in Nederland te bekijken.

Ureumgetal in de melk

Gezien de vooruitzichten en de ruime hoeveelheid neerslag die in grote delen van Nederland is gevallen, ligt het voor de hand dat de grasgroei die voorzichtig op gang gekomen is versnelt. Deze week werd gemiddeld 50 kg ds per hectare per dag gemeten. Het ligt ook voor de hand dat het onbestendig eiwitgehalte van het gras stijgt, gezien de tijd van het jaar. En de stikstoflevering (mineralisatie) is door de droogte groter dan normaal. Daardoor kan het ureumgetal in de melk bij veel weidegang of vers gras op stal flink oplopen.