Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Blijvend, Gras, Tijdelijk

Maaien of weiden of allebei?

Maaien in dienst van de beweiding

14 dagen lang verandert er waarschijnlijk nauwelijks iets aan het zonnige lenteweer. Overdag schommelt de maximumtemperatuur tussen 15-25 gr C en s nachts zakt het kwik niet verder dan 3-8 gr C, op neushoogte. In het binnenland is de dagelijkse gang van de temperatuur groter dan in de kustgebieden.

De grasgroei wordt getemperd door droogte in de bovenlaag in de bodem, met name op de zandgronden in het binnenland.

Deze maand eerste snee

Maar het lijdt geen twijfel dat er nog deze maand in het hele land een eerste snee gras gemaaid kan worden. Op veel plaatsen is er al een weidesnee gras gegroeid en de komende twee weken kan de dagelijkse grasgroei meer dan 100 kg drogestof (ds) per hectare per dag bedragen. De afgelopen week was dat op veel plaatsen ook al het geval. Dat betekent dat er over 14 dagen op veel plaatsen een snee gras van meer dan 3000 kg ds per hectare is gegroeid. Gras met een hoog drogestofgehalte heeft doorgaans ook een hoog percentage bestendig ruw  eiwit (DVE). Hoe hoger het DVE gehalte in het rantsoen, hoe lager de stikstofverliezen.

Droogte onzekere factor grasgroei

Dankzij de bijzonder constante weersomstandigheden is de grasgroei en grasopname makkelijk te plannen. Wie volop weidegras wil benutten en besparen op krachtvoer op korte termijn doet er goed aan te maaien in dienst van de beweiding. Niet teveel dus want veel gras maaien betekent een risico na de eerste snee op gebrek aan beweidingsruimte, oftewel schoon smakelijk gras. Vanwege de uitzonderlijk droge omstandigheden die worden berekend ligt het immers voor de hand dat de grasgroei de komende weken helemaal gaat stilvallen. Zeker op de hoge droge zandgronden in het oosten en zuiden van Nederland. Op sommige plaatsen is dat nu al het geval.

Verbrokkelende neerslagzone

Maar voordat er een bijzonder stabiele lenteperiode aanbreekt is er vandaag eerst nog kans op neerslag van betekenis. Met name in het zuidwesten, zuiden en zuidoosten. Boven de grote rivieren wint een uitbreidend hogedrukgebied vanuit het noorden het van de neerslagzone die vandaag verbrokkelend naar het noordoosten opschuift vanuit België.