Op de scheiding van zeer warme lucht aan de oostzijde en koelere lucht ten zuiden en zuidwesten van Nederland zijn buien actief, die traag trekken en soms veel neerslag en/of onweer opleveren.
In een brede strook van Zuidoost naar Noordwest Nederland ten westen van de lijn Den Helder / Zwolle / Arnhem / Eindhoven viel sinds gisteravond 5-20mm buiige neerslag. In Rhoon bij Rotterdam werd zelfs 38 mm gemeld.
Scheidingslijn beweegt
De scheiding tussen de zeer warme en de koelere lucht schuift vandaag op naar het noordoosten. Daardoor schuift de buienactiviteit van het midden, zuiden en zuidwesten ook op naar het noordoosten. Voor de provincie Groningen geldt de KNMI code geel in verband met zware windstoten en hagel.
Ook zondag kan deze situatie met name in het noordoosten veel onweer en neerslag veroorzaken. De dagen daarna daalt de maximumtemperatuur naar niet veel meer dan 20 gr C. Maar de luchtdrukverdeling blijft dezelfde: een zwakke oostelijke stroming die onstabiele lucht aanvoert. De dagelijkse neerslagkansen zijn groot.
Neerslagtekort minder extreem
Door het aanhoudend licht wisselvallige zomerweer verandert er niet zoveel aan het neerslagtekort. Het wordt niet nog erger, maar het neemt ook niet snel af. Dankzij de neerslag van dit weekend vermindert wel de voorsprong die 2020 inmiddels had opgebouwd met andere superdroge jaren, zoals 1976 en 1947. Vergeleken met vorig jaar is bovendien de grondwaterstand minder laag.