Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Maandprognose, Mestuitrijden, Mist

Lockdown in de lucht muurvast

Tot en met het eind van de maand nauwelijks neerslag meer en alle dagen hetzelfde rustige, kille en vooral mistige grijze weerbeeld. Als die verwachting uitkomt, zou dat een unicum zijn.

Tot en met het volgend weekend is de betrouwbaarheid van de weersverwachting hoog. De luchtdruk blijft namelijk ook hoog, en de kern van het hogedrukgebied zó gepositioneerd dat de aangevoerde lucht van zee komt.

Spaarzame opklaringen

Maar dat betekent zeker geen wisselvallig weer met veel regen en wind. De karakteristieke depressietrein vanaf de Atlantische Oceaan wordt door het hogedrukgebied bij de Britse eilanden geblokkeerd. Aanhoudend.

Vergeleken met de afgelopen week voelt het waarschijnlijk wel iets minder kil aan met maximumtemperaturen ver boven de 5 ⁰ C. Mocht het onverhoopt toch opklaren in de middag, dan zijn dubbele cijfers mogelijk. Doen de opklaringen zich ’s nachts voor, dan koelt het af tot onder het vriespunt.

Tsom 180⁰ C  al in januari

Alle maximum temperaturen bij elkaar opgeteld vanaf 1 januari komen naar verwachting nog deze maand al uit op 180⁰ C, zeker in de kustgebieden. Mede dankzij de recordwarme start. 180 ⁰ C is de temperatuursom waarbij gras begint te groeien en voedingsstoffen uit mest opneemt. Op hogere zandgrond is de draagkracht aan het eind van de maand bovendien voldoende om drijfmest uit te rijden, gezien het uitblijven van neerslag in de verwachting.

Alle signalen op groen

Tot nu toe deze maand is er in het binnenland op de zandgronden over het algemeen niet meer dan 30-40mm regen gevallen. Dit totaal loopt hooguit nog op tot 50 mm. Tenzij de lockdown in de lucht verrassenderwijs verdwijnt, gaandeweg deze maand.

Alle signalen staan op groen voor een extreem vroege start van het bemestings-en groeiseizoen. Maar wettelijk is bemesting van maisland pas na 15 maart toegestaan en op grasland na 15 februari, vanwege de kans op uit-en afspoeling door overvloedige neerslag in het vroege voorjaar.