Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Akkerbouw, Gras, Voorjaar

Lenteweer wordt het in maart niet meer

Maartse buien en geleidelijk dalende temperatuur, terwijl het astronomische begin van de lente in zicht komt. Maart wordt waarschijnlijk een koude maand.

Zover de 14-daagse weersverwachting reikt tot en met zaterdag 27 maart, laat de lente het afweten. Als de vaart de komende dagen geleidelijk verdwijnt uit de maartse buien komt er een noordelijke stroming op gang. Eind volgende week dreigt zelfs ronduit winters aandoend weer als de noordelijke stroming in kracht toeneemt en lucht helemaal uit de poolstreken op transport gezet wordt naar onze regionen. Het KNMI gaat ervan uit dat het dan net als vorig weekend opnieuw een enkele nacht matig kan gaan vriezen, in het weekend.

Maart en april 2018

De week daaropvolgend is er evenmin sprake van een luchtstroming die lenteweer brengt met temperaturen die richting de 20 ⁰C gaan. Alles bij elkaar opgeteld wordt de gemiddelde temperatuur in maart dit jaar waarschijnlijk meer dan een graad ondergemiddeld: 5,3 ⁰C (zie www.weerstatistieken.nl). Een dergelijke negatieve temperatuurafwijking is voor het laatst in mei 2019 voorgekomen. Overigens is het nog maar drie jaar geleden dat maart een ronduit winters karakter had. Maart 2018 verliep ver ondergemiddeld qua temperatuur: 4,7 ⁰C. Er volgde een ruim bovengemiddeld warme aprilmaand,12,2 ⁰C.

Noordoost-Nederland 40mm

Niet alleen de temperatuur blijft deze maand waarschijnlijk ondergemiddeld, ook de neerslaghoeveelheid. Noord-Nederland uitgezonderd.  Hoewel de weerbureau’s eenstemmig voor heel Nederland enkele tientallen millimeters neerslag berekenden deze week is het alleen in Noord- Nederland echt nat geworden, met plaatselijk 40 mm neerslag. Klik hier om het het maandtotaal tot nu toe te bekijken. De komende dagen berekent het KNMI 10-20 mm buiige neerslag in heel Nederland, waarna de regenval beperkt blijft tot wat gespetter. Veel natter wordt waarschijnlijk in de hele maart maand niet meer. Warmer ook niet.