Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Blijvend, Gras, Home

Lentekuilen 2018: van dag tot dag bekijken

De eerste kuilen van 2018 zijn in de maak.

Komende week staat er op veel plaatsen genoeg gras om te kunnen inkuilen. Maar het weer wordt wisselvallig. Het is van dag tot dag bekijken of het 36-48 uur droog blijft. Voor een eendagskuil is het  geconcentreerde , structuurarme gras niet geschikt.

Door het snel verteerbare en zeer eiwitrijke gras met een hoger drogestofpercentage  in te kuilen, vermindert de onbestendigheid en de verteringssnelheid van het geconcentreerde voer met weinig ‘pensprik’.

Westelijke wisselvallige stroming

Is er voldoende gelegenheid om het gras droog genoeg te krijgen? Misschien wel. Vanaf morgen is er weliswaar dagelijks kans op regen, maar het wordt waarschijnlijk een afwisseling van regenachtige perioden met perioden dat het droog is en de zon de kans krijgt.  De ’timing’van deze perioden is nog niet precies bekend. Hoe dan ook,  als de  uitzonderlijke april warmte morgen met niet al te veel neerslag verdreven wordt, volgen de dagen daarna telkens kansen om zonder insporing een mooi droog product te kunnen inkuilen, zeker op zandgrond.  De temperatuur gaat minstens 10 graden C inleveren en er zal dagen achtereen een winderige westelijke stroming heersen, die het wisselvallige karakter van het weer veroorzaakt. Kans op nachtvorst is er nauwelijks.

Trend: geen extreem weer

In de trend op lange termijn houdt het wisselvallige weer aan. Een terugkeer naar zomerweer zit er voorlopig niet in. Net zo min is  de kans op een kletsnatte periode groot, met aanhoudend te lage temperaturen voor de tijd van het jaar. Maar de lange termijn verwachting heeft geen hoge betrouwbaarheid. Dat het de komende week een afwisseling wordt van regenachtige en droge perioden met af en toe zon, is wel vrij zeker.