Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Eerste snee gras, Snijmais, Voorjaar

Lente 2021 op koers naar top 5 koudste ooit

Vroeg gezaaide gekiemde mais krijgt het de komende week koud, al dreigt er geen zware nachtvorst. Na een dagenlange serie buien met mogelijk hagel en onweer, zwakt de wisselvalligheid af maar wordt de stroming weer noordelijk.

Maximumtemperaturen van veel meer dan 15 ⁰ C zijn de eerstkomende 10 dagen waarschijnlijk uitzondering. In de nachten zakt de temperatuur langzaam naar waarden die mogelijk dichtbij het het vriespunt eindigen in het binnenland. Alles bij elkaar opgeteld berekent het KNMI  een gemiddelde etmaaltemperatuur van 11⁰ C voor de maand mei, bijna 2,5 ⁰ C lager dan gemiddeld.

Extremen in 2013 en 1962

Dat betekent dat een top 5 notering in de rij van koudste lentes ooit gemeten in de Bilt (sinds 1901) in zicht komt. Nog niet zo lang geleden, in 2013, verliep het voorjaar ook zo koud. Toen bleef vooral de maart maand ver achter in temperatuur, waardoor dit voorjaar het waarschijnlijk niet nog bonter maakt dan het voorjaar van 2013. De koudste lente ooit gemeten was in 1962, toen het voorjaar qua temperatuursverloop vrijwel hetzelfde verliep als in 2013, met een veel te koude maart maand. Maar de maand mei verliep toen ook bijzonder koud met een etmaalgemiddelde van slechts 10 ⁰ C.

Vanaf midden volgende week droger

De stroming die noordelijk wordt in de loop van de komende week, heeft ook tot gevolg dat de wisselvalligheid afneemt. Al is dit weertype met hogedruk boven de Britse eilanden zeker geen garantie dat het dagenlang achtereen helemaal droog blijft.

De eerstkomende dagen is het een komen en gaan van buien met mogelijk hagel en onweer. Omdat de treksnelheid van de buien minder laag is dan de afgelopen dagen, worden geen stortregens meer verwacht.  Ook gisteren viel er plaatselijk weer meer dan 20 mm regen. Dit keer in West-Brabant in de buurt van Antwerpen.

Wisselend succes met eerste snee

De afgelopen dagen is  er veel gras ingekuild, uitgezonderd Noord-Nederland. Het gedrag van de buienlijnen bepaalde het drogestofgehalte van de kuil. Tussen de buien door droogde het gras als de zon scheen namelijk behoorlijk snel.

Daardoor zijn er minstens zoveel bedrijven die opgelucht het plastic over een redelijk droog ingekuilde eerste snee gras hebben getrokken, als bedrijven die moeten vrezen voor boterzuur problemen in de melk. Want dat dreigt als kletsnat geregend kuilgras met een laag drogestofgehalte wordt gevoerd.