Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Mais, Snijmais, suikerbieten

Langgerekte actieve buienlijn start van ronduit regenachtige week

Van de Golf van Biskaje tot aan Denemarken beweegt zich momenteel in  vrij hoog tempo een actieve buienlijn van zuidwest naar noordoost. Deze buienlijn is de inleiding van een volle week wisselvalligheid met vrijwel dagelijks perioden met regen afgewisseld met buien.

Komend weekend is er net als afgelopen weekend weer kans op stormachtig weer, met name op zondag. Mogelijk brengt dit stormachtige weer dit keer ook tientallen millimeters regen met zich mee, in het hele land.

20 gr C maximaal

De langgerekte buienlijn die vandaag, vannacht en morgenochtend passeert kan plaatselijk ook 20 mm regen opleveren. Vandaag valt de meeste neerslag in het westen, midden en zuiden. Vannacht en morgenochtend in Noord-Nederland. De middagtemperaturen doen weer een stapje terug: van 18 gr C in het noordwesten tot 23 gr C in het zuidoosten. In de loop van de week verlaat de temperatuur het zomerse niveau zelfs om in de middag in het binnenland rond de 20 gr C  gaan schommelen. Gemiddeld over heel Nederland berekent het KNMI in een week tijd ongeveer 45 mm neerslag. In het noordwesten waarschijnlijk wat meer en in het zuidoosten wat minder.

Grasgroei en kolfvulling mais

Gezien deze verwachting zal in een groot deel van Nederland de grasgroei weer op gang komen. Op een enkele plaats op kleigrond in West –Nederland is zelfs wel 100 kg ds per hectare per dag mogelijk. Afgelopen week werd in West-Nederland gemiddeld bijna 50 kg ds grasgroei per hectare per dag gemeten, met een uitschieter van 90 kg ds per hectare per dag.

In de droogste gebieden waar graslandvernieuwing  raadzaam is valt er waarschijnlijk voldoende regen om het zaad in een vochtig kiembed te kunnen leggen. De regen komt voor verbrande mais op schrale zandgrond te laat. Maar de omvang van de droogteschade in mais is in Zuidoost en Oost-Nederland minder groot dan vorig jaar. Op veel plaatsen is de kolfvulling in volle gang en groeit er een goed gewas.