Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

aardappels, Herfst, Snijmais, suikerbieten

Langdurig veel beter weer in zicht

De herfst doet van zich spreken. Maar voordat de modderboel dramatisch wordt, keert het langdurig droge en zonnige weer van september zeer waarschijnlijk terug.

Halverwege de komende week verdwijnt de vaart uit de depressietrein die op gang gekomen is en breekt een periode aan met langdurig droog en redelijk zonnig weer. Het KNMI schat de kans op dit weertype met gemiddelde temperaturen voor de tijd van het jaar in op 80 procent.

Hooguit vorst aan de grond

Dankzij een krachtig hogedrukgebied boven Noordoost-Europa en dagenlange (noord)oostenwind. In de winter zouden deze weerkaarten een stevige vorstperiode betekenen en een snel zakkende (sloot) waterstand. Maar de komende weken is er nog geen kou boven Rusland aanwezig, waardoor een serie nachtvorsten niet wordt berekend. Hooguit een beetje vorst aan de grond.

Mocht het de komende dagen te nat worden om te oogsten, dan is de kans in ieder geval groot dat het land in de dagen daarna snel weer opdroogt. Al is er in deze tijd van het jaar met de snel korter wordende dagen van serieuze verdamping geen sprake meer. Nu de verplichte vanggewas inzaaidatum op zand-en lössgronden uitgesteld is van 1 naar 31 oktober, is er in ieder geval tijd genoeg om op betere oogstcondities te wachten.

Plaatselijk wateroverlast

Zeker in de kustgebieden is dit een prettige wetenschap. Want het heeft er alle schijn van dat er in een week tijd 50-100 mm regen valt, met name langs de kust. Sinds afgelopen maandag staat de teller op 20-50 mm regen in de meeste kustgebieden. Maar komend weekend kan het totaal langs de kust nog veel verder oplopen. Plaatselijk is weer wateroverlast mogelijk.

Of het binnenland de komende 48 uur ook tientallen millimeters regen te verstouwen krijgt, is ook kort van te voren niet precies duidelijk. Want het omvangrijke neerslaggebied zal met veel wind en dynamiek over de Benelux wervelen. Voordat de langdurig droge en zonnige periode halverwege de komende week naar alle waarschijnlijkheid aanbreekt, is ook op dinsdag nog kans op veel regen.