Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Mestuitrijden, Wateroverlast, Winter

Land half februari weer blank en /of bevroren

Voor de zoveelste keer staat er een bak met lauw water op het programma. Misschien wel 100 mm tot en met Carnaval. Waarna waarschijnlijk een periode met lichte vorst en een beetje sneeuw volgt.

Dus schuurt het behoorlijk dat er bij de Oosterburen in Duitsland nu wel mest uitgereden mag worden en bij ons niet. De eerstkomende dagen valt er namelijk nog niet veel regen, en van bevroren grond is al helemaal geen sprake. De bodemtemperatuur blijft dagen rond de 8 ˚  C schommelen waardoor het gras activeert. Op maandag komt de zon er bovendien bij en voelt het lenteachtig aan.

Omvangrijke diepe depressies

Maar vanaf midden volgende week zakt de barometer weer ver weg naar waarden van 980 mbar en minder. Uitgebreide neerslagsystemen volgen elkaar dan in hoog temp op in een zuidwestelijke stroming, en de temperatuur dus hoog blijft voor de tijd van het jaar.

Daarna komt er een koude noordelijke stroming op gang met winterse neerslag en lichte vorst in de nacht, zoals het nu lijkt. Stormachtig weer wordt er niet berekend, maar de windkracht is bij dit soort systemen pas kort van tevoren nauwkeurig te berekenen. Stevig waaien zal het van tijd tot tijd zeker wel.

Toch nog weer een serie ijsdagen?

Voor de winterliefhebbers is er nog hoop dat de tweede helft van februari veel kouder uitpakt dan de eerste helft. De weersomslag vanaf het komend Carnavalsweekend heeft de potentie om de winter weer echt terug in het land te brengen met een serie ijsdagen en een beetje sneeuwval.