Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Blijvend, granen, Gras

Laatste week maart nat en koud

Maart eindigt op veel plaatsen waarschijnlijk niet veel te nat maar ook niet te droog.

Maart eindigt nat en koud. De lente wil maar niet losbarsten, ook al voelt het vandaag en morgen plaatselijk in het zonnetje wel zo.  De komende week wordt er in het hele land enkele tientallen millimeters regen en mogelijk natte sneeuw berekend. 

Niet meer en niet minder. De betrouwbaarheid van deze berekende neerslaghoeveelheden is vrij hoog. Dat betekent dat maart , uitgezonderd het Zuidwesten van Nederland, niet kletsnat eindigt maar ook niet aan de droge kant eindigt.  Want in het midden en met name het Noorden van Nederland is deze maand slechts 20-40 mm regen gevallen, na een februarimaand die ook maar enkele tientallen millimeters regen opleverde. Klik hier om de landelijke maandhoeveelheden deze maand tot nu toe te bekijken.

Bodemtemperatuur

Hoe zuidelijker de neerslaggebieden van west naar oost over Europa trekken, hoe kouder het wordt. De koers van de depressietrein is nog niet helemaal zeker. Met maximumtemperaturen van nauwelijks meer dan 5  ⁰C  en lichte vorst in de nacht gaat het gras de komende week niet groeien. De vereiste gemiddelde etmaal bodemtemperatuur van 8 ⁰C  wordt dan niet bereikt. Al kan er incidenteel na een zonnige relatief warme dag zoals vandaag wel een bodemtemperatuur van 8  ⁰C   gemeten worden, mede afhankelijk van de grondsoort en de vochttoestand. Hoe natter, hoe kouder.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.