Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Akkerbouw, Herfst, Najaarsgras, Wateroverlast

Kusteffect dit jaar zeldzaam groot, grasgroei op volle toeren

Zelden leidde het warme zeewater in het najaar tot zoveel regen in de kustgebieden als dit jaar. Inclusief de regen van afgelopen avond komt de teller op een enkele plaats in Zuidwest Nederland op 300 mm in de maand september.

Alleen in 2001 werd deze hoeveelheid overtroffen. Toen werd in Hoek van Holland in een maand tijd 314 mm regen gemeten. Sinds de weersomslag medio september ligt het zwaartepunt dit jaar niet zoals gebruikelijk aan de westkust maar in Zeeland. Het werd ingeleid door een extreem intens buienlijntje waarbij rond Terneuzen in minder dan 12 uur 150 mm regen viel op het kurkdroge land. Sindsdien volgde forse regenval in een veel groter gebied langs de hele kustlijn, met op grote schaal maandsommen van meer dan 200 mm als resultaat.

Contrast met binnenland

Hoe verder het binnenland in, hoe minder regenval, zoals gebruikelijk. De Bilt noteerde deze maand bijna 150 mm regen, goed voor een zevende plek op de lijst van natste septembermaanden ooit. Maar in Twente viel plaatselijk nog geen 60 mm regen, minder dan gemiddeld in een septembermaand voor deze regio. Terwijl het neerslagtekort in het verdroogde Zeeland compleet is verdwenen, kan de grasgroei in het binnenland bij een langdurige droge periode opnieuw tot stilstand komen. Want op sommige plaatsen langs de Duitse grens bedraagt het neerslagtekort nog steeds 300 mm. Maar in de toplaag van de bodem ontbreekt het nergens meer aan vocht, zodat de grasgroei overal in Nederland weer op gang is gekomen.

Gras inkuilen

Volgens cijfers van het grasgroeimeetnetwerk van de gezamenlijke veevoerbedrijven is er de afgelopen week hier en daar zelfs 100 kilo drogestof per hectare per dag gegroeid, ondanks het kille weer en de koude nachten in het binnenland. Ook de komende week kan dit niveau weer gehaald worden. Want de intensiteit van het wisselvallige weer neemt af en de temperatuur stijgt enigszins. De stroming blijft westelijk, maar de depressies die hiermee vanaf de Atlantische Oceaan worden aangevoerd hebben dankzij het zogenaamde Azoren hogedrukgebied de neiging zo noordelijk te koersen, dat er bij ons de komende week niet veel regen valt. Misschien is het in Zuid-Nederland, waar het nog niet drijfnat is geworden en wel veel gras is gegroeid, wel mogelijk om najaarsgras mooi droog in te kuilen.