Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Gras, Mais

Kurkdroge weer komt voorlopig niet terug

Mooi weer om te bemesten met weinig stikstofverlies

De komende 48 uur blijft het behoorlijk buiig, maar ook de dagen daarna kan er iedere dag een paar millimeter regen vallen. Ook op langere termijn keert het kurkdroge weertype van de afgelopen maanden niet terug.

De weerkaarten zijn duidelijk anders geschud. Vanaf midden volgende week maakt de temperatuur wel weer een opmars en wordt de wind tijdelijk weer oostelijk. Maar dit betekent niet dat er geen neerslag kan vallen, integendeel.

Warm en vochtig

Vanaf volgend weekend wordt de luchtstroming waarschijnlijk zuid tot zuidwestelijk, waardoor waarschijnlijk ook vochtige lucht wordt aangevoerd. Met bijbehorende hittestress tot gevolg, zeker als de temperatuur tot boven de 25 gr C reikt en de nachten ook warm verlopen. De ziektedruk neemt in dergelijke warme vochtige lucht ook toe, evenals kans op een onweersbui. Omvangrijke neerslagsystemen zijn aanhoudend dicht in de buurt, al is de luchtdruk niet zo laag als de afgelopen dagen. Het KNMI schat de dagelijkse neerslagkans op de langere termijn tot 14 dagen in op 40%.

Groeizaam weer

Deze weersverwachting betekent ook dat het zeer groeizaam kan worden. De afgelopen 24 uur is het effect van de regen op de snijmais al te zien. Zienderogen kleurt het voedergewas, dat ondanks de tropische herkomst op veel plaatsen toch stond te verdrogen, bij. Gezien de 10-30 mm regen die gisteren en eergisteren is gevallen in heel Nederland, zal de grasgroei de komende week ook weer op gang komen.

Als het inderdaad ook op langere termijn enigszins wisselvallig blijft terwijl de temperatuur wel stijgt, kan de grasgroei zelfs explosief toenemen. De toenemende mineralisatie als gevolg van de stijgende bodemtemperatuur en de niet benutte stikstofvoorraad door de droogte versterkt deze groeiversnelling.