Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Beregenen, Hittestress, Oogst, Snijmais, Zomer

Kortdurend extreem heet maar langdurig kurkdroog

Als vandaag de wind ruimt van noordwest naar het (noord) oosten, is de eerste officiële hittegolf van dit jaar begonnen. De zware hittestress die dat vanaf maandag met zich mee brengt duurt waarschijnlijk niet lang. Het wordt wel snel steeds droger.

Er is namelijk geen weersomslag in de maak als op woensdag de ergste hitte voorbij lijkt te zijn. Maar de temperatuur zakt dan wel snel naar vrij normale waarden voor eind juli. Overdag 22 aan de kust tot 27 ⁰ C diep in het binnenland en ’s nachts rond de 15 ⁰ C als minimum.

Droge lucht en wind in de nacht

Op de heetste dagen begin volgende week wordt bovendien de meest extreme fase van hittestress voor vee niet bereikt, ondanks maximumtemperaturen die de 35 ⁰ C in grote delen van Nederland ruim passeren. Dat is danken aan de relatief droge lucht die in een zuidoostelijke stroming wordt aangevoerd. Wel moet er rekening gehouden worden met één of twee tropennachten, waarbij de temperatuur niet onder de 20 ⁰ C daalt. Mogelijk zorgt de matige wind die nachten nog voor enige verkoeling.

Kleine kans op zware buien

Want de wind trekt tijdens de tropennachten aan omdat de luchtdruk dan daalt. Maar de kans dat er stevige onweersbuien ontstaan is vooralsnog klein. Zoals het er nu naar uitziet stelt het lagedrukgebiedje dat zich gaandeweg de hittegolf boven de Golf van Biskaje ontwikkelt en onze kant op komt niet zoveel voor, al kan dit kleinschalige systeem alsnog verrassend uit de hoek komen.

Geen enkel weerbureau berekent op dit moment echter meer dan 5 mm regen, midden volgende week. Ook daarna is er geen zicht op regen van betekenis, als de stroming net als de afgelopen weken waarschijnlijk weer langdurig noordwestelijk wordt.

Kurkdroog, maar geen 2018 en 2019

Daarmee schaart de zomer van 2022 zich toch weer in in het rijtje van extreem droge zomers van de laatste jaren, vorig jaar uitgezonderd. Met dit verschil dat er tot nu toe op de meeste plaatsen veel gras is geoogst en de snijmais nog nauwelijks is verdroogd. In deze fase heeft het tropische gewas het vermogen dieper gelegen bodemvocht te benutten. Maar met de grasgroei en weidegang is het voorlopig gebeurd.