Na woensdag wordt het hooiweer. Beter laat dan nooit maar het leed lijkt al geleden. Zou het met de graanoogst nog goedkomen?
Op de minder draagkrachtige gronden zal het dagen duren voor het land weer begaanbaar is. Plasdras verdwijnt niet als sneeuw voor de zon.
Midweekse onzekerheid
Ook al schijnt de zon van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat uitbundig, en noteren we aanstaande zaterdag misschien al weer een tropische dag. Bovendien kan een moeilijk in te schatten regengebied midweeks nog voor nieuwe nattigheid zorgen, nadat de regenhoeveelheden komend weekend wellicht tot (regionale) recordhoeveelheden oplopen. Sinds eind juni is er op de meeste plaatsen in Nederland minstens 150mm regen gevallen en in het oosten soms zelfs meer dan 250mm.
Droogte verleden tijd
Het is redden wat er nog te redden valt in de graanteelt, de late teelten en het noorden van het land uitgezonderd. Maar dat is dan ook het enige nadeel van de overvloedige moessonregen die Nederland nu al weken in de greep heeft. Van droogte en drinkwatertekorten is nu geen sprake meer. Voor gras en (voeder) gewas breekt een tweede helft van het groeiseizoen aan die er veelbelovend uitziet.
Buitje voor het stof
Want de omslag naar (hoog) zomers weer heeft een langdurig karakter. Tot en met 14 dagen vooruit typeert het KNMI de weersomstandigheden als rustig zomerweer (niet te warm) met een dagelijkse neerslagkans van 30%. Oftewel het spreekwoordelijke buitje voor het stof dat na verloop van tijd , zeker op zandgrond, toch al snel weer zal opwaaien.