Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Eerste snee gras, Voorjaar, Weidegang, Zaaiklaar maken

Komende week komt de grasgroei echt op gang, maar dan?

De kans is groot dat er nog in maart een kleine weidesnee gras staat. Want na een periode met stevige nachtvorsten volgt er nu bijna een week lang groeizaam lenteweer, met warmere nachten.

Dat, opgeteld bij de uitzonderlijk zachte eerste maanden van 2022, zorgt ervoor dat de grasgroei de komende week echt op gang komt. In heel Nederland heeft de Temperatuursom inmiddels de 350 ⁰ C bereikt. Geen enkele reden meer dus om nog langer te wachten met bemesten, tenzij de draagkracht het nog niet toelaat.

Een serie warmere nachten

De actuele bodemtemperaturen op 5-10 cm diepte halen alleen in de middag de minimale 8⁰ C, die nodig is om de grasgroei in gang te zetten. Maar de komende week gaat dit veranderen, als de minimumtemperatuur onder invloed van een zuidelijke stroming niet verder meer zakt dan 5 ⁰ C, terwijl de maximumtemperatuur midden volgende week in het zuiden een enkele dag zelfs in de buurt van de 20⁰ C kan komen.

Later mogelijk opnieuw (zware) vorstnachten

Zo gek is dat niet voor half maart. Maar een weidesnee gras in maart is wel een zeer bijzonder fenomeen. Mogelijk kleurt het eerste weidegras in het laatste derde deel van maart wel paars van de kou. Want op lange termijn ontwikkelt zich waarschijnlijk een krachtige zuidoostelijke stroming. Op dit moment is nog niet echt duidelijk of deze stroming voor ondergemiddelde of juist bovengemiddelde temperaturen gaat zorgen. Vooralsnog gaat het KNMI uit van een nieuwe serie in het binnenland mogelijk zware nachtvorsten vanaf het volgende weekend, maar de spreiding in de berekening is groot.

Geen druppel regen in maart?

Het is in ieder geval zonneklaar dat er door deze zuidoostelijke stroming, na een beetje bewolking en gespetter hier en daar de eerstkomende dagen, opnieuw een langdurige periode van uitbundige zonneschijn zonder enige neerslag aanbreekt. De kans is aanwezig dat de maart maand na een regionaal record natte februari regionaal de boeken in gaat zonder een druppel neerslag. Dat is overigens geen unicum. Sinds 1901 is dit in de Bilt zeker vijf keer eerder gebeurt.