Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

aardappels, Blijvend, Gras, Home

Komende tijd mooi weer om te bemesten

De afgelopen dagen is er nog nauwelijks bemest voor de tweede snee.

Omdat het tot begin volgende week regelmatig bewolkt is en het soms regent, is het een ideaal moment om te bemesten nu de eerste snee in een groot deel van Nederland ‘binnen’ is. Vanavond dreigt er in het Oosten al een bui te vallen en vannacht en morgen overdag in het hele land.

Langs de Duitse grens is er morgen de meeste kans op (buiige) regen van betekenis. Langs de westkust kan het tot zaterdagavond helemaal droog blijven.

Na morgen 36-48 uur droog

Vanaf morgenavond breidt zich namelijk een uitloper van het zogenaamde Azorenhoog over onze omgeving uit. Vrijdag en zaterdag is het daarom vrijwel zeker helemaal droog en schijnt af en toe de zon. De maxima liggen vrijdag rond 18 en zaterdag rond 21 º C. Maar zondag en maandag is er een grote kans op neerslag, de maxima liggen dan rond 15 º C. Daarna lijken zowel de kans op neerslag als de kans op beneden normale temperaturen af te nemen als gevolg van een toenemende invloed van hoge druk boven Noord-Europa.

Kali bemesting tweede snee

Gezien deze neerslagverwachting voor de korte en langere termijn en de relatief lage temperaturen is de benutting van drijfmest de eerstkomende dagen dus het hoogst. Ook kunstmest heeft profijt van de te verwachten vochtige omstandigheden. Grond-en gewaslaboratorium Eurofins adviseert het niet standaard, maar het is raadzaam om de kali onderzoekscijfers van de bodem er juist nu ook eens bij te pakken. Want het grasland in Nederland, met name op zandgrond, bevat steeds lagere kali-buffervoorraden. Mede omdat er steeds minder kali aangevoerd wordt  in de vorm van mest. En de graslandopbrengsten en daarmee de kali onttrekking neemt de laatste jaren toe. Op veel plaatsen heeft de eerste snee meer dan 4000 kilo drogestof aan gras per hectare opgeleverd.