Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Akkerbouw, Gras, Hooi, Snijmais, Weidegang, Zomer

Komend weekend waarschijnlijk prima inkuilweer

Net als in mei valt het niet mee om op het juiste moment in te kuilen zonder veel voederwaardeverlies. Ook de eerstkomende dagen is er geen garantie op droog weer, nergens in Nederland. Het is nog tamelijk ver weg, maar er tekent zich wel een trendbreuk af.

Vanaf midden volgende week neemt de wisselvalligheid zeer waarschijnlijk af, in ieder geval een paar dagen. Dankzij een hogedrukgebied dat zich opbouwt boven de Britse eilanden.  Dan stabiliseert de onstabiele bovenlucht, waarin zich makkelijk buien ontwikkelen. Tot midden volgende week gaat er geen dag voorbij zonder buien, verspreid over heel Nederland. Vandaag is de kans hierop het grootst in Zuid-Nederland, morgen juist in Noord-Nederland. Maar net als de afgelopen dagen zullen er ook regio’s zijn waar geen buien vallen. Tot nu toe deze maand is in de kustgebieden vrijwel nergens meer dan 10 mm regen gevallen, terwijl plaatselijk in het binnenland de teller al weer op ruim 50 mm staat.

Grasgroei maximaal, mais laat

Ondertussen groeit het gras als nooit tevoren in juli. De temperatuur blijft onveranderd gemiddeld voor de tijd van het jaar, met middagtemperaturen  van 20-25 ⁰ C.  De weersomstandigheden zijn voor grasgroei optimaal. Snijmais heeft, zeker in de kustgebieden, moeite om de gebruikelijke lengte te halen aangezien ook de komende week tropische temperaturen uitblijven. Maar de bloei is waarschijnlijk ook later dan de afgelopen jaren, aangezien het aan vocht niet ontbreekt en de beginontwikkeling bijzonder traag was. De groei is er in tegenstelling tot de laatste jaren half juli dus nog lang niet uit.

Tropische hitte komt dichterbij

Bovendien zijn tropische temperaturen in de tweede helft van juli zeker niet uitgesloten. Op steeds meer plaatsen in Europa is het tropisch heet, tot aan de Poolcirkel aan toe. Dit weekend dreigt in Zuid-Spanje zelfs het Europese hitterecord van 47⁰ C te worden verbroken. Tot nu toe krijgt deze hitte geen kans om West Europa te bereiken,  vanwege de aanhoudend zwakke zuidwestelijke stroming die milde maar onstabiele vochtige oceaanlucht aanvoert en aanvoer van hete lucht van ver blokkeert.