De eerste klap is een daalder waard. De eerste snee kan komend weekend onder nagenoeg perfecte omstandigheden worden ingekuild. Als het ’s ochtends kan , is het helemaal mooi. In tegenstelling tot de tweede snee kan het ook geen kwaad als het gras iets droger de kuil ingaat.
Eerste snee kuilgras dat 45 % drogestof bevat, voorkomt een te hoge verteringssnelheid. Bij een lager drogestofgehalte is de kans daarop groot, gezien het lage ruwe celstofgehalte en de zeer hoge voederwaarde van de eerste snee gras. Maar de praktijk leert dat het drogestofpercentage onder de verwachte droge en waarschijnlijk zeer zonnige omstandigheden vaak oploopt tot boven de 50 procent. Dan is het moeilijker vast te rijden. Al heeft een dik pas gras ook tijd nodig om te drogen, zeker in de regio’s waar het de afgelopen dagen kletsnat is geworden.
Lang mooi weer
De wind is daarbij ook een factor van belang. Waarschijnlijk waait het niet hard. Want het hogedrukgebied komt niet snel en gaat ook niet snel. Wachten tot na het weekend om te profiteren van de groeiversnelling, of om het land te laten opdrogen, betekent geen groot risico op een snelle verslechtering van het weer. Pas vanaf midden volgende week dreigt er een onweersbui.
Koel kuilen
s Ochtends inkuilen zorgt ervoor dat de temperatuur in de kuil in de loop van de middag en avond tijdens het inkuilen in de felle zon niet ver oploopt. Een koele kuil bevordert een stabiel verloop van de conservering. Maximum temperaturen van meer dan 25 ºC zijn vanaf komend weekend goed mogelijk in het binnenland. Dagrecords met tropische temperaturen komen (nog) niet voor in de berekeningen.