Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Blijvend, Gras

Koeiendans met minister in de miezerregen

Uitgerekend de westkust van Noord-Holland was vandaag het natst.

Met 3-4 mm regen in totaal is de kuststreek van Noord-Holland vandaag de natste plek van Nederland. Uitgerekend daar liet minister Carola Schouten van LNV vanmiddag koeien de wei in. ‘Een beetje miezerregen, daar kunnen wij wel tegen en de koeien ook. Typisch Hollands weer’, zei de minister.

Een paraplu had ze niet nodig en een hoofddeksel droeg de boerendochter ook niet. 

Veel publiek ondanks regen

Rond 13.00 uur opende de minister de de staldeuren van de familie Brouwer de Koning, op het landgoed Ter Coulster in Heiloo bij Alkmaar. LTO Melkvee hoofdbestuurslid Wilco Brouwer de Koning had haar gevraagd om op deze manier aandacht te geven aan het  initiatief Slimme Vogels van Duurzame Zuivelketen. Ondanks de regen was er veel publiek op het landgoed en de boerderij, die zoals gebruikelijk deze Tweede Paasdag, bezichtigd konden worden.

Modder, paraplu’s en laarzen

Een andere datum dan deze verregende Tweede Paasdag liet de drukke agenda van de minister wellicht niet toe. Want de vreugdesprongen van de koeien waren natuurlijk veel hoger geweest, als de zon uitbundig had geschenen en de thermometer geen 8 maar 18 º C had aangewezen. Nu waren modder, paraplu’s en laarzen de beelden die op het netvlies bleven hangen.

Vertrapping

Morgen blijven de koeien van de familie Brouwer de Koning dan ook gewoon weer op stal. Maar niet voor lang, want de grasgroei komt deze week echt op gang. Zeker als eind deze week de barometer gaat stijgen, de zon volop gaat schijnen en het land mooi opdroogt, is het tijd om de koeien naar buiten te doen in Heiloo. Dankzij de zanderige bodem rondom het landgoed zal het risico op vertrapping van de graszode, zoals vandaag het geval was, snel afnemen.

Klik hier om de neerslaghoeveelheden tot nu toe  van vandaag te bekijken.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.