Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Europa, Gras

Koeien melken in ijskoude stal

Iedere winter weer kan het je verrassen tijdens het melken. Problemen door de vorst. Vastgevroren melkklauwen en een melkpomp die het niet meer doet. Het melkvacuüm valt weg en je bent zo een half uur verder. Het lesje is weer geleerd na een paar nachten matige vorst. 

Open stallen en slecht geïsoleerde melkstalgebouwen zijn extra gevoelig. Lees bijgevoegd artikel uit Veehouderij Techniek om te checken of jouw melkstal vorstgevoelig is en wat je er tegen kunt doen.

Vrijdag kwakkeldag

Vanochtend zakte het kwik in Noordoost Twente op normale waarnemingshoogte bijna helemaal tot de grens van strenge vorst: -10°C. Voorlopig blijft het hierbij, want de zachtere lucht is inmiddels met een zuidwestelijke stroming al een groot deel van het land opgetrokken. Morgen wordt het een kwakkeldag. Voorafgaand aan dooiweer kan er een paar centimeter sneeuw vallen. IJzel is ook mogelijk.

Kans op terugkerende winter

De dagen daarna kan het ’s nachts licht vriezen, terwijl de maximumtemperaturen rond de vijf graden Celcius schommelen. Op langere termijn blijft de kans dat de winter terugkeert aanwezig op de weerkaarten. Maar die kans is kleiner dan een aanhoudend licht wisselvallig weertype met normale temperaturen voor de tijd van het jaar.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.