Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Blijvend, Gras, Hooi, Snijmais, Tijdelijk

KNMI verwacht dalend neerslagtekort

Het KNMI berekent de komende 14 dagen een dalend neerslagtekort. Daar lijkt het nu nog helemaal niet op maar de hoogzomer is toch echt op z’n retour.

Op dit moment ontwikkelt zich al een relatief kleinschalige maar pittige stormdepressie voor de kust van West Frankrijk. Maar de bijbehorende regen en wind schampt ons land hooguit op woensdag, vooral in de kustgebieden.

Morgen voorlopig laatste hoogzomer dag

Toch is het morgen voorlopig de laatste hoogzomerse dag. De dagen daarna ontwikkelt zich een standvastige westcirculatie die van tijd tot voor buiige regen zorgt. De berekende regenhoeveelheden zijn met 10-20 mm in een week tijd niet groot. Maar volgende week neemt de kans op kletsnat herfstachtig weer wel toe. Op de weerkaarten verschijnen grootschalige depressies die over ons land trekken, geen regio uitgezonderd. Dergelijke weerkaarten zijn lang geleden. Klik hier om de geografische verdeling van het actuele neerslagtekort en de 14daagse prognose te bekijken. 

Graslandvernieuwing

Prima omstandigheden om grasland te vernieuwen. Na 1 september mag het ook niet meer en er komt geen uitstelregeling, waarschuwt het ministerie van LNV vandaag. Op veel zandgronden in Brabant, Limburg, de Achterhoek, Twente en Drenthe zal graslandvernieuwing onontkombaar zijn, gezien de schade die de ongekende hitte van vorige week heeft aangericht. Op schrale zandgronden kan het naderende wisselvallige weer misoogst van niet beregende snijmais waarschijnlijk niet meer voorkomen.