Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Blijvend, Gras, Home, Hooi

KNMI: donderdag lokaal veel regen

Vanaf donderdag dreigt de voederwinning in het water te vallen.

Wie tot donderdag wacht met inkuilen heeft waarschijnlijk te lang gewacht. Hemelvaartsdag kan er lokaal veel regen vallen, waarschuwt het KNMI. De kans dat er landelijk 1-5mm regen valt, schat het KNMI in op 70%. Daarna keert de  ‘hoogzomer’ niet meteen terug.

Want de buien op donderdag zijn niet het gevolg van warmte onweer, waarna het zomerse weer zich voortzet zoals in zomerse perioden wel vaker gebeurt. Vanaf Hemelvaartsdag is de stroming niet meer continentaal, maar komt de aangevoerde lucht weer vanaf zee. Daardoor wordt het ook gevoelig kouder, tijdelijk.

Trend: licht wisselvallig

De dagen daarna kan het zomerse weer zich herstellen, maar dat is nog allerminst zeker. Een overgang naar aanhoudend regenweer is ook mogelijk. De trend is licht wisselvallig weer, met temperaturen die gemiddeld zijn voor de tijd van het jaar. In het binnenland reikt de maximumtemperatuur locaal tot 20º C.

Gunstig weer om mest uit te rijden

Licht wisselvallig weer heeft grote voordelen. Bij het mest aanwenden is de benutting veel groter en gaat er minder de lucht in. Ook valt de grasgroei niet stil. Het schitterende wolkenloze zomerweer van dit moment heeft namelijk als keerzijde dat de bovengrond snel uitdroogt. Bij het mest uitrijden verdampt er veel.