Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Akkerbouw, Korrelmais, Snijmais, Zeer vroeg

Knakt de mais op woensdag door storm?

De meteorologen zijn het er nog niet helemaal over eens: hoe hard gaat het woensdag waaien? Met name in Noord-Nederland  waarschijnlijk zo hard en zo lang, dat de mais knakt.

Maar het eerste stormveld van het nieuwe seizoen is net als vrijwel alle andere stormvelden pas kort van te voren echt goed in te schatten qua tijdsduur en intensiteit.

14 september 2017

Het Amerikaanse GFS weermodel berekent een zwakkere variant die minder lang duurt en alleen in het uiterste noordwesten daadwerkelijk stormkracht bereikt. Daarentegen gaat het Europese ECMF model uit van een veel groter stormveld dat in heel Nederland, ook in het binnenland, urenlang stormachtige wind met windstoten tot 100 km/uur met zich mee brengt. Een paar uur windkracht 7 en de mais is geknakt, hebben eerdere vroege herfststormen  de laatste jaren geleerd. Bijvoorbeeld op 14 september 2017 (foto). Bovendien waait het ook morgen al stevig.

Nu heeft de mais misschien nog meer stevigheid dan toen halverwege september. Maar de afrijpingsfase waarin de mais toen verkeerde, is dit jaar door de droogte en de hitte van de laatste weken nu al bereikt. Her en der in het land wordt half april gezaaide snijmais al gehakseld. Deze mais is niet noodrijp.

Rem op afrijping

Kweekbedrijf Limagrain waarschuwt dat het drogestofstofgehalte snel kan oplopen in deze fase. Maar net als vorig jaar zet een weersomslag de rem op de afrijpingssnelheid. Gezien de temperatuur-en neerslag verwachting en de ervaring van de laatste jaren zal de snijmais deze week hooguit 2-3% drogestofpercentage gemiddeld stijgen. Alleen onder tropische omstandigheden met veel zon kan het gemiddelde drogestofpercentage in een week tijd met 4-5% stijgen (uiteraard afhankelijk van ras, gewasstadium en grondsoort). Deze week berekent het KNMI enkele tientallen millimeters buiige regen en de temperatuur reikt niet verder dan 16-18 gr C , gemiddeld per etmaal.

Grote regionale verschillen

Bovendien zijn de verschillen tussen Noord- en Zuid Nederland zoals gebruikelijk groot. In de regio waar de mais het grootste risico loopt door de storm op woensdag te worden geknakt, Noord-Holland, is het oogstrijpe stadium nog het verst verwijderd. Langs de kust boven de grote rivieren valt waarschijnlijk ook veruit de meeste regen. Globaal geldt: hoe verder verwijderd van zee, hoe minder regen, vooral onder de grote rivieren.  Juist op de droge zandgronden, waar het neerslagtekort de afgelopen weken het verst opliep.