De meimaand is hard op weg om net als de aprilmaand in de top 10 van warmste maanden ooit gemeten terecht te komen. Er is een serie zomerse dagen op komst met maximumtemperaturen van meer dan 25 ºC in het binnenland. Daardoor komt de warmte de stal in en zijn water-en voermaatregelen raadzaam.
Weliswaar is er nog geen sprake van tropische temperaturen in de berekeningen, maar de uitbundige zonneschijn kan de temperatuur met name in minder goed geventileerde stallen fors doen oplopen. ’s Nachts is er gelegenheid om te ventileren met koelere buitenlucht, want de minimumtemperaturen zijn niet extreem hoog voor de tijd van het jaar, rond 10 ºC. Ook is er geen sprake van benauwd weer.
Aanhoudend hogedruk
Dat is allemaal te danken aan de oostelijke stroming die dagenlang gaat standhouden ,dankzij uitgestrekte hogedrukgebieden boven Noord-en Oost Europa. Pas in de tweede helft van de komende week kan de maximumtemperatuur incidenteel weer onder de 20 ºC zakken. Maar de variatie in de berekeningen, zo ver vooruit, is groot. Het is realistisch om er rekening mee te houden dat er na een korte onderbreking opnieuw een serie zomerse dagen volgt, gezien de trend in de luchtdrukverdeling die wordt berekend.
Eerder en langer zomer
Deze eeuw werd het vorig jaar en in mei 2000, 2006 en 2008 ook al zo vroeg in het jaar zomers in Nederland. In de vorige eeuw bestaat het rijtje zomerse meimaanden louter uit de jaren 80 en 90. Alleen het recordwarme jaar 1947 vormt hierop een uitzondering. De zomerwarmte kan bovendien langer aanhouden. In september 2016 werden record late tropische temperaturen gemeten, dagen achtereen. Dat betekent meer dagen met hittestress voor mens en dier.