Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

aardappels, Akkerbouw, Mais, Najaarsgras, Stalvoedering, Weidegang

Kletsnat herfstweer blijft voorlopig ver weg

Mits de draagkracht van de bodem het toelaat, staat niets de voortgang van de oogst de komende week in de weg. Zelfs meer dan winddroog gras inkuilen is met een beetje geluk mogelijk.

Onstuimige herfstdepressies die veel regen brengen zoals afgelopen week, worden op afstand gehouden door uitgestrekte hogedrukgebieden boven grote delen van Europa.

Kleine kans op mini nazomer

Maar aan de andere kant is de kans op uitbundig zonnig nazomerweer met zomerse middagtemperaturen, waardoor het mogelijk wordt meer dan winddroog gras in te kuilen, ook klein. Het is immers bijna half oktober.

Hoewel de weerkaarten richting het einde van de komende week ook zo gunstig kunnen vallen, dat het wel echt nazomer wordt. Dan haalt gemaaid gras in de middag in de zon een drogestofpercentage van meer dan 30 procent.  

Tijdelijke dip

In ieder geval verloopt het eerste deel van de komende week licht wisselvallig, door een noordwestelijke stroming. Grote hoeveelheden regen worden niet berekend. Wel daalt de middagtemperatuur tijdelijk naar waarden onder de 15 ⁰ C. Aan het eind van de komende week keert het rustige en droge maar mistige najaarsweer van de afgelopen dagen waarschijnlijk terug en loopt de middagtemperatuur weer iets op.  

Rustig, licht wisselvallig najaarsweer maakt de voortgang van de oogst, weidegang en stalvoedering goed mogelijk. Mits de draagkracht dat toelaat. Want met name in West-Nederland is sinds eind september op veel plaatsen 100 mm regen gevallen.

Drogestofpercentage maïs gedaald

Het kletsnatte herfstweer van de afgelopen week is ook terug te zien in de drogestofcijfers van snijmaïs. Kweekbedrijf Limagrain meldt dat snijmaïs zich door de vele regen volgezogen heeft met vocht.  Gemiddeld zakte het drogestofpercentage met 2-3 procent naar waarden tussen de 30 en 35 procent op de meetlocaties waar nog niet gehakseld is. De komende week loopt dit percentage weer op, gezien de weersverwachting.