Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Blijvend, granen, Gras, Voorjaar, Winter

Kans vertraagd voorjaarswerk door koudegolf klein

Foto: Koen Dieker

De koudegolf gaat het voorjaarswerk op het land waarschijnlijk weinig vertragen, door een spectaculaire weersomslag. Na een paar licht wisselvallige dagen komende week, is de kans namelijk groot dat er daarna een serie voorjaarsachtige dagen volgt. Een zeldzaam contrast.

Als vanaf komende dinsdag 16 februari er weer op grasland mest mag worden uitgereden, zal dat hooguit op een enkele plek in Zuid-Limburg mogelijk zijn. Daar is weinig sneeuw gevallen en de kou het minst hevig geweest, de afgelopen week. Daar stijgt de temperatuur vanaf morgen ook het snelst. Want het lijdt geen twijfel meer dat de dooiaanval gaat slagen.

Noord-Afrikaanse warmte

Veel regen gaat er echter vermoedelijk ook niet vallen in een zuidwestelijke stroming. Het KNMI berekent 10-20 mm tot en met komend weekend. Vanaf midden volgende week ontstaat een groot hogedrukgebied boven Zuid-Europa dat met een zuidelijke stroming warme lucht uit Noord-Afrika onze kant op kan stuwen. Een serie maximumtemperaturen boven de 10 ⁰C ligt in het verschiet. In Zuid-Nederland is zelfs meer dan 15 ⁰ C mogelijk, als de zon voldoende kansen krijgt.

Bodemtemperatuurdata

De combinatie van relatief weinig neerslag en krachtige dooi zorgt er waarschijnlijk voor dat na het volgende weekend mest uitgereden kan worden op hoge zandgronden in Nederland, zoals gebruikelijk in deze tijd van het jaar. De sneeuw heeft er voor gezorgd dat de vorst niet ver de bodem is ingedrongen, wordt algemeen verondersteld. Uitgezonderd de noordelijke kuststreek. Bodemtemperatuurdata zullen de komende week hierover meer duidelijkheid verschaffen.

Hoe dik is het sneeuwdek?

Weliswaar is er op de zandgronden in Zuid-en Oost Nederland relatief veel neerslag gevallen de laatste maanden. Ook zal de smeltende sneeuw het land de komende week aanvankelijk in een modderboel veranderen. In grote delen van Oost-en Zuid-Nederland ligt namelijk nog steeds een gesloten sneeuwdek van 5-15 centimeter.

Bekijk hier de dikte van het sneeuwdek, gemeten op vrijdagochtend 12 februari:

Maar de spectaculaire weersomslag die wordt berekend kan de opgelopen achterstand in recordtijd doen verdwijnen, als sneeuw voor de zon. De afgelopen week werden ondanks de ongebruikelijke kou geen kouderecords verbroken. Nu is de kans aanwezig dat het datumrecord voor de hoogst gemeten maximumtemperatuur aan diggelen gaat, op 20 of 21 februari.

( Let op, voor het eerst dit jaar mag er op maisland pas vanaf 15 maart drijfmest).