De kans op geleidelijke groei van de eerste snee, zoals de afgelopen twee jaar, wordt kleiner. Tot en met Pasen op 1 april groeit er nauwelijks gras vanwege relatief lage temperaturen en mogelijk vochttekort. Daarna wordt de kans op een temperatuursprong met het lengen der dagen groter. En daarmee ook de kans op explosieve grasgroei.
Deze wetenschap is van belang bij het plannen van graslandgebruikskalender. Bij explosieve grasgroei in april is het heel moeilijk om de grasgroei bij te houden en de beweidingsverliezen te beperken. Ook kunnen koeien verteringsproblemen krijgen als ze in korte tijd heel veel zeer smakelijk en zeer snel verteerbaar gras vreten. Op tijd beginnen met beweiden en gedoseerd, door de beweidingsduur te beperken en op stal extra bijvoeren is dan raadzaam.
100 kilo per hectare per dag
Explosieve grasgroei was er in de jaren 2014 en 2015, toen de grasgroei in drie weken tijd piekte van vrijwel niets tot meer 90-100 kilo drogestof per hectare per dag. In 2014 startte de grasgroei half maart en piekte op 10 april op een niveau van ruim 90 kilo drogestof per hectare per dag. In 2015 was de piek nog groter. Toen startte de grasgroei in de eerste week van april en volgde de piek van bijna 100 kilo grasgroei per hectare per dag rond 30 april, gemiddeld genomen over heel Nederland.
Klik hier voor gedetailleerde cijfers over de grasgroei en de bodemtemperatuur in de jaren 2013-2017
Drie maanden te koud unicum
Explosieve grasgroei in april dit jaar kan natuurlijk alleen plaatsvinden als er voldoende neerslag valt en er geen derde maand op rij volgt die kouder uitpakt dan gemiddeld. Lange termijn modellen speculeren daar namelijk wel over. Dat zou een unicum zijn in de 21ste eeuw.
Na ijzige maart in 2013 plofkuil
Dit jaar verloopt de maart maand waarschijnlijk 1,5 ⁰C kouder dan gemiddeld. In 2013 verliep de maart maand record koud voor 21ste eeuwse begrippen met een gemiddelde temperatuur van 2,5 graad. Maar op 16 april was de bodemtemperatuur omhoog gerend naar 14-16 ⁰C op de oostelijke en zuidelijke zandgronden. Rond 10 mei kon er op deze gronden worden ingekuild. Daarna volgden jammerlijk natte weken, waardoor het woord ‘plofkuil’ werd bedacht.
Klik hier voor details over deze kletsnatte meimaand
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.