Juist deze week loont beregening van de mais. Door het koele weer is de verdamping relatief laag en bovendien is de kans groot dat er de tweede helft van de week buiige regen gaat vallen.
Van woensdag tot en met zaterdag berekent het KNMI gemiddeld over het land 20 mm regen. Dit is het gevolg van opwarmende (boven) lucht waarin zich snel buien kunnen ontwikkelen. Maar het is nog te vroeg om te juichen. De toenemende wisselvalligheid is zeker niet te danken aan een omvangrijke frontale herfstachtige depressie met lage barometerstanden en veel wind die veel regen garandeert. Bovendien keert vanaf komend weekend waarschijnlijk de luchtdrukverdeling weer terug die de koele noordwestelijke stroming van de afgelopen tijd veroorzaakt, zonder neerslag van betekenis.
Niet beregenen tijdens bloei
Zeker is wel dat er vooral de eerste dagen van deze nieuwe week relatief weinig verdampt. Ook is de windkracht overdag niet zo sterk dat alles verwaait. Een heel andere situatie dan in juli vorig jaar en in de laatste week van juni dit jaar toen de extreem hoge verdamping niet was bij te benen met beregening. Het verschil is ook goed te zien aan het verloop van het verwachte neerslagtekort dat het KNMI berekent voor de komende 14 dagen. Nu is het rendement van beregening , zo vlak voor de bloei, juist wel groot. Veevoercooperatie Agrifirm raadt beregening tijdens de bloei af. Na de bloei kan beregening met koud bronwater builenbrand veroorzaken.
Geen koude record
De eerstkomende dagen blijft de stroming noordwestelijk. Het is wisselend bewolkt met in de noordelijke helft een enkele meest lichte bui. Met middagtemperaturen van 15 gr C op de Wadden tot minder dan 20 gr C langs de zuidgrens is het nog iets koeler dan gisteren. Maar echt koud voor de tijd van het jaar is het ook niet. De laagste maximumtemperaturen ooit gemeten in de Bilt sinds 1901 reikten nog niet tot 15 gr C, middenin de zomer.