Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Eerste snee gras, Europa, Voorjaar

Italiaanse lente op weg naar Nederland

De VrijLevenStal van Hanskamp op wellness boerderij La Fiorida in het Noord-Italiaanse Valtellina dal.

Februari gaat met afstand de boeken in als de warmste ooit gemeten. De lente staat voor de deur, op de kalender en ook in werkelijkheid. Komt de eerste snee gras net zo vroeg als in 2007?

Flora en fauna koesterde zich in de zon, afgelopen week in de Noord-Italiaanse Alpen. Alleen de sneeuw op de toppen van de bergen herinnerde eraan dat het februari is. Niet alleen in West-Europa, maar ook in Zuid,- en zeker in Zuidoost Europa verliep de winter boterzacht. Met als resultaat dat de natuur weken voor ligt op normaal.

Februari record verpletterd

Februari verloopt in Nederland meer dan een halve graad warmer dan het record van 1990, dat op een etmaalgemiddelde van 7,63 °C staat. Een cijfer dat zelfs voor maart aan de hoge kant zou zijn. Daar verandert het schrikkeljaar niets meer aan. En het ziet er naar uit dat de lente in de eerste helft van maart koers houdt. Weliswaar geeft het wisselvallige weer nog niet op, maar de stroming blijft overwegend zuidwestelijk tot zuidelijk.

Met als gevolg dat Noord-Afrikaanse warmte niet alleen lente kan brengen in Zuid-Europa, maar ook in onze contreien. Mogelijk tikt de maximumtemperatuur komend weekend weer de 15 °C aan, net als halverwege februari. Vrijwel dagelijks noteert het begin van maart maximumtemperaren in de dubbele cijfers. Als het opklaart duren de nachten nog zo lang, dat de minimumtemperatuur dichtbij het vriespunt of zelfs iets daaronder zakt, in het binnenland.

Land droogt nog niet op

De kans is groot dat zodra het land is opgedroogd, het gras zo lang is dat zodebemesten moeilijk wordt. Al is het maar de vraag of het land echt opdroogt, de eerstkomende weken. Vandaag (maandag 26 februari) verandert Nederland onder de grote rivieren weer in de modderboel die de afgelopen winter kenmerkt.

De ver bovengemiddelde temperaturen die worden verwacht zijn niet in de eerste plaats te danken aan dagenlang wolkenloos weer. Pas vanaf de eerste volle week van maart is er kans op dagenlang droog en zonnig weer, als de hogedruk zich van Zuid- naar Noord Europa verplaatst.

Invloed zeewatertemperatuur

Maar dat betekent doorgaans ook lagere temperaturen, met name in de nachten. Al weet je het in tijden van klimaatverandering nooit. De invloed van de zeewatertemperatuur, veel hoger dan normaal, is groot.

Barst in de tweede helft van maart het voorjaar echt los, dan ligt 2024 op koers om het voorjaar van 2007 te evenaren, toen half april in het binnenland de eerste snee gras werd ingekuild, nadat zowel de winter als de maand maart uitzonderlijk warm verliepen.