Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Akkerbouw, Europa, Gras, Hooi, Korrelmais, Snijmais

Is het gras de komende week groener bij de buren?

Terwijl plaatsen in het Groene Hart letterlijk en figuurlijk drijven in het water, zijn er ook gebieden waar er zonder beregeningsinstallatie de komende week niets meer groeit. Want het wordt een week lang hoogzomer, met hooguit kans op een onweersbui in de avond door de hitte.

De eerste landelijke hittegolf van 2020 staat in de startblokken. Een hittegolf  is een serie van minstens 5 zomerse dagen (> 25 gr C), waarvan er zeker 3 tropisch (>30 gr C) zijn. Waarschijnlijk wordt het geen landelijke hittegolf, met 4 dagen aaneengesloten tropische temperaturen in de Bilt. Maar wel langs de zuid-en oostgrens op de zandgronden, later in de komende week. In ieder geval dagen achtereen veel hittestress voor mens en dier, laat de hittestressmonitor van Voergroep Zuid zien:

https://www.voergroepzuid.nl/hittestress

Zoals het er nu naar uit ziet koelt het ’s nachts, zeker ook in het binnenland ver weg van de stedelijke gebieden, gelukkig af tot onder de 20 gr C. Ook al wordt het overdag tropisch heet. Het tropische weer is te danken aan een hogedrukgebied dat precies over ons land trekt. De Britse eilanden zijn volgende week veel minder zonnig zomers, en dat geldt ook voor Centraal en Oost-Europa.

Kakelbonte neerslagverdeling

Deze verwachting betekent dat de bonte lappendeken die de neerslagverdeling de laatste week heeft opgeleverd, ook letterlijk een breed pallet van kleuren gaat worden, vanuit de lucht gezien. Er zijn regio’s zijn waar de gewassen groeien als nooit tevoren en de groene grond tijd nodig heeft om op te drogen. Maar er zijn ook gebieden waar de groei er halverwege volgende week weer uit is, als de zon een aantal dagen uitbundig van ’s ochtends vroeg tot  ’s avonds laat heeft gestraald.

Hitte onweer

Daar verandert de groene aanblik al snel weer in de bekende dorre kleuren, die we van  de laatste jaren in de zomer gewend zijn geraakt. Althans, zonder beregening. Want er valt waarschijnlijk geen spat regen. Wel is er later in de week als het tropisch heet wordt een kleine kans op hitte onweer. De luchtstroming wordt namelijk niet oostelijk en heel stabiel van opbouw maar blijft zuid tot zuidwestelijk en relatief vochtig.

Klik hier om de neerslagverdeling tot nu toe in de maand juni te bekijken